A kis benzinkutakkal egyeztetett az innovációs tárca

A hét második felében várja a kisebb benzinkutak üzemeltetőinek és a Vállalkozók Országos Szövetségnek konstruktív javaslatait a minisztérium annak érdekében, hogy érvényre juthassanak a kisvállalkozások szempontjai is úgy, hogy az infláció fékezése fennmaradhasson. Egyelőre nem kellett bezárni töltőállomást, de nehéz idők jönnek, mert az olaj drágulása nem áll meg.

Magyar Nemzet
2022. 02. 21. 11:55
null
Budapest, 2021. november 15. A Mobil Hofherr Albert utcai üzemanyagtöltő-állomása Budapesten 2021. november 15-én. A kormány ettől a naptól 480 forintban maximálta a benzin és a gázolaj literenkénti árát három hónapra, a döntést ezt követően vizsgálják felül. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kormány kitart a benzinárstop mellett a magyar családok védelmében, de kész az egyeztetésre a kis benzinkutak képviselőivel – erről György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára beszélt, miután a Vállalkozók Országos Szövetségével (VOSZ), valamint a legtöbb, minden méretű településen kis benzinkutakat működtető Mobil Petrollal egyeztetett hétfő délelőtt.

– Mivel egész Európában emelkedik az üzemanyagok ára, a rendkívüli helyzetben rendkívüli intézkedésekre van szükség, a kormány ugyanakkor nyitott arra is, hogy meghallgassa a kisvállalkozások szempontjait – mondta az államtitkár a távirati iroda szerint. György László jelezte, hogy

előremutató tárgyalásokat folytattak, megállapodtak abban, hogy a helyzetet konstruktívan kezelik, és közös céljuk az infláció féken tartása, a magyar családok védelme a külföldről begyűrűző áremelkedéssel szemben.

A kormány tavaly november 15-ével a 95-ös benzin és a gázolaj árát literenként legfeljebb 480 forintos szinten rögzítette, először három hónapra, majd ennek további három hónapos meghosszabbításáról döntött a februári határidő lejárta előtt.

 – Az intézkedés révén a magyar emberek a gázhoz és az áramhoz hasonlóan az üzemanyagért is az egyik legalacsonyabb árat fizetik Európában – mutatott rá György László. Az Origo számítása szerint már az intézkedés hatálybalépésének napján egy liter üzemanyagon 26, illetve 32 forintot takaríthattak meg az autósok. Ma pedig az árstop nélkül a 95-ös benzinért 520 forintot, a nem prémium gázolajért 535 forintot kellene fizetni literenként. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal jövedéki statisztikájából becsülve 2021. november 15. és 2022. február 18. között mintegy 304 millió liter 95-ös benzint és 633 millió liter normál gázolajat tankoltak a hazai kutakon. Feltételezve, hogy ugyanennyi lett volna a fogyasztás az árstop híján is, mindez összesen 5,5 milliárd, illetve 16,9 milliárd forintot jelent, vagyis

az autósok ez idő alatt mintegy 22,4 milliárd forintot takarítottak meg. Május 15-éig pedig további 42,3 milliárd forintra rúghat az árstoppal elért összeg.

Az egyeztetésen a Mobil Petrol képviselője jelezte, hogy

a kúthálózat nem kíván részt venni „autós demonstrációban és petíció aláírásában, hiszen nem a helyzet elmérgesítése, hanem a konstruktív megoldása a célja”.

Egyúttal felajánlotta, hogy képviseli a többi kisvállalkozás szempontjait is. Az államtitkár előrevetítette: a tárgyalások a továbbiakban is a VOSZ és a Mobil Petrol benzinkúthálózat részvételével zajlanak „abban a konstruktív mederben, amelyben a koronavírus-válság kitörése óta minden lényeges kérdésben meg tudtunk állapodni”. A tárca a hét második felére várja a kis benzinkutak képviselőinek konstruktív javaslatait. Kérdésre válaszolva György László elmondta, nem kaptak még jelzést arról, hogy bármely töltőállomás szüneteltetné tevékenységét. Megerősítette továbbá a tárca múlt heti közlését, amely szerint nem volt szükség arra, hogy üzemszünet miatt átmenetileg nyilvántartott szolgáltatót jelöljenek ki benzinkút működtetésére.

Pedig ezzel élhetnének, hiszen egyre több kis benzinkút üzemeltetője panaszkodik arra, hogy mióta a beszerzési árak az egekbe szöktek, minden egyes árszabályozott liter üzemanyag értékesítésén csak veszítenek. A kilátásaik egyelőre nem túl jók, figyelembe véve az olajpiaci előrejelzéseket. A Nemzetközi Energiaügynökség úgy számol, hogy a kínálat szűkössége hosszabb távon fennmaradhat. Ennek oka az, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete, valamint szövetségeseik (OPEC+) továbbra is alacsonyan tartja a kitermelési kvótát, de az erősödő geopolitikai feszültségek és a globális olajkészletek többéves mélypontra kerülése is felfelé hajtja az olajárakat. A Brent nyersolaj ára több mint 15 százalékkal emelkedett januárban, és több mint hét év után először lépte át a hordónkénti kilencven dollárt.

Borítókép: Május 15-ig biztosan maradnak a jelenlegi árak (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.