Ezüstérmes hazánk az informatikusok foglalkoztatásában

Az IT szektorban nőtt a leggyorsabban a munkahelyek száma. A kereslet most is élénk.

Magyar Nemzet
2022. 02. 10. 9:40
BODÓ Sándor
Budapest, 2021. szeptember 27. Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelõs államtitkár a kkv-k kapacitásbõvítõ támogatásának elindulásáról tartott sajtótájékoztatón az Innovációs és Technológiai Minisztériumban 2021. szeptember 27-én. A munkavállalói létszám növelése és a kapacitások bõvítése céljából vissza nem térítendõ támogatásra pályázhatnak a mikro-, kis- és középvállalkozások 13,7 milliárd forintos keretösszeg erejéig. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazai cégek 29 százalékánál dolgozik IT szakember, az uniós tagállamok közül Dániával és Máltával holtversenyben ez a második legmagasabb arány – közölte csütörtökön az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Az Eurostat összehasonlító adatai szerint hazánkat csak Belgium és Írország előzi meg harminc százalékkal. 

A magyar mutató így a közép-európai régióban első helyet ér, jelentősen felülmúlva a 19 százalékos uniós átlagot. Az informatikai szektorban kimagasló mértékben bővül a foglalkoztatás, ezzel együtt is rendkívül élénk a kereslet a képzett szakemberekre.

A digitális gazdaság a hazai gazdasági növekedés és foglalkoztatás ötödét adja. A diplomás pályakövetési rendszer szerint az informatikus végzettségűek viszik haza a legmagasabb bruttó jövedelmeket, közülük dolgoznak a legtöbben diplomás munkakörben.

Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár kifejtette: Magyarországon általánosságban is rekordokat dönt a foglalkoztatás, de különösen kedvező tendencia, hogy a bővülés leginkább a tudásalapú, magas hozzáadott értéket előállító területekre jellemző. Míg 2010-ben még 100 ezernél kevesebben dolgoztak az információ és kommunikáció (ICT) ágazatban, 2021 végére 170 ezer fő feletti csúcsot értünk el. 

A nemzetgazdasági ágak közül ezzel az elmúlt évtizedben az IT-szektorban nőtt a leggyorsabb ütemben a munkahelyek száma. A járványhelyzetben a távmunka térhódításával és a világszerte egyedülálló célzott bértámogatási programnak köszönhetően újabb lendületet kapott a munkahelyteremtés. 

A koronavírus hazai megjelenése óta több mint 42 ezerrel nőtt az ágazatban dolgozók száma, az informatika ezen az időtávon is a legjobban teljesítő szektor hazánkban – fogalmazott az államtitkár. 

Borítókép: Bodó Sándor államtitkár (Fotó: MTI/Koszticsek Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.