Majdnem tíz százalékkal nőtt tavaly az átlagkereset

A nettó átlag kedvezmények nélkül is megközelítette a 330 ezer forintot.

Magyar Nemzet
2022. 02. 23. 9:16
null
20201130 Kaposvár Idén sem maradnak év végi juttatások nélkül a dolgozók a somogyi cégek legtöbbjénél. A kaposvári Fusetech Kft. a 13. havi fizetés mellett vásárlási utalványt és tárgyi ajándékot is ad az alkalmazottaknak. Fotó: Lang Róbert lr Somogyi Hírlap Fotó: Lang Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bérek 108 hónapja töretlenül emelkednek Magyarországon – mondta Bodó Sándor, az innovációs tárca foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán az M1-en a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataira reagálva.

A KSH szerdai közlése szerint a múlt év decemberében 9,7 százalékkal nőtt a bruttó és nettó átlagkereset az egy évvel korábbihoz képest, a tavalyi év egészében pedig a bruttó és a nettó átlagkereset 8,7 százalékkal emelkedett 2020-hoz képest.

Bodó Sándor arra is kitért, hogy tavaly 7,1 százalékos volt a gazdasági növekedés, az egyes ágazatokat tekintve pedig az iparban 9,6, a feldolgozóiparban 9,1, az építőiparban pedig 13,3 százalékos volt a növekedés. Hozzátette: ez azt jelenti, hogy ezekben az ágazatokban lehet a legmagasabb és a legkiszámíthatóbb jövedelmekkel számolni. Az államtitkár szerint

Magyarországon munkaadó- és munkavállaló-barát az adópolitika: a szociális hozzájárulási adó folyamatosan csökken, így pénz marad a vállalatoknál, amelyből munkabért tudnak fizetni, illetve fejleszthetnek. Emellett a 25 év alattiak szja-mentességét említette példaként a munkavállalók nézőpontjából.

Decemberben a várakozásoknak megfelelően alig változott a keresetek növekedési üteme. Ami az adatból meglepő, hogy míg az előző hónapokban a versenyszférát kisebb bérnövekedés jellemezte, mint a közszférát, addig decemberre a két növekedési ütem kiegyenlítődött mutatott rá Regős Gábor a statisztikai jelentéssel összefüggésben, amely szerint 2021 decemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 492 800, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 327 700 forint volt, mindkettő 9,7 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. 

A Századvég makrogazdasági üzletág-vezetője úgy látja, hogy az év végi bónuszok szintén nem okoztak érdemi változást a növekedési ütemben, azok emelkedése megegyezett a rendszeres bérekével. 

A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint az év egészét tekintve a keresetek átlagosan 8,7 százalékkal nőttek, míg a reálbérek átlagosan 3,4 százalékkal lettek magasabbak. 

Ennek kapcsán az elemző kiemelte, hogy 

2021-ben az egyes ágazatok közül a legmagasabb kereset a pénzügyi, az információ-kommunikációs szektort, valamint az energiaipart jellemezte, míg a legalacsonyabb, a mezőgazdaságot, a turizmust és a szociális ágazatot. 

– Az átlagbérek növekedése az egyéb szolgáltatásoknál, az energiaiparban és a közigazgatásban volt a leglassabb, míg az egészségügyben és a művészeti ágazatokban a leggyorsabb – emelte ki Regős Gábor.  

Előrejelzése szerint 

2022-ben az átlagbérek emelkedése a tavalyinál gyorsabb, kétszámjegyű lehet, amelyet a minimálbér és a garantált bérminimum erőteljes emelése mellett a járulékok csökkentése és a munkaerőhiány is segít. 

– A reálbérek növekedését az erőteljes infláció visszafogja, de az még ennek ellenére is pozitív lesz, így a munkavállalók jövedelme átlagosan többet ér majd, mint a tavalyi évben – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a béremelések folytatására a gazdasági felzárkózás érdekében szükség van, különösen azon ágazatokban, ahol ez az elmúlt időszakban ez kevésbé volt jellemző.

A pénzügyi szektorban mérték az egyik legnagyobb keresetnövekedést tavaly (Fotó: Havran Zoltán)

Hasonlóképpen vélekedik a Takarékbank elemzője, aki lapunkkal közölte: tavaly év végén is láthatóan erőteljes maradt a hazai bérdinamika és további gyorsulás várható az idei évtől.

– A minimálbéremelések, továbbá a súlyosbodó munkaerőhiány, a munkaerő megtartása és odavonzása érdekében illetve az inflációs környezet figyelembevétele miatt érdemi béremeléssel kell számolniuk a munkaadóknak – fogalmazott Horváth András.

A Takarékbank stratégia és pénzügyi divízió vezető elemzője szerint 

idén elérheti a 13 százalékot az átlagbér emelkedése a tavalyi 8.7 százalékos növekedés után. 

A szakember szerint ezt látszanak igazolni az év eleji szakszervezeti források is, amelyek 7 és 27 százalék közötti átlagos béremelésben állapodtak meg januártól a hazai vállalkozásoknál, a legtöbb általános megállapodás pedig 12 és 18 százalék közötti növekedésről szól. 

Ilyen mértékű emelés pedig tovább erősítheti a vállalatok áremelési szándékát, amit azonban könnyen meg is tehetnek a kiugróan erős fogyasztói kereslet mellett 

– állapította meg Horváth András, aki szerint az erősödő alapfolyamatnak, az szja visszatérítésnek, a 6 havi fegyverpénznek és több egyszeri transzfernek köszönhetően idén a nettó bérek érdemben el fognak szakadni a bruttó szinttől.

Forrás: Takarékbank

Szerda reggel a KSH azt közölte, hogy 2021 decemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 492 800, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 327 700 forint volt, mindkettő 9,7 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. 2021-ben a bruttó átlagkereset 438 800, a nettó átlagkereset 291 800 forintot ért el, mindkettő 8,7 százalékkal emelkedett 2020-hoz képest. 

A január–decemberi időszakban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 438 800, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 449 600 forint volt.

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 291 800, a kedvezményeket is figyelembe véve 300 500 forintot ért el.

A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 8,7, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset 8,4 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

A bruttó átlagkereset a pénzügyi, biztosítási tevékenység ágban volt a legmagasabb (758 700 forint), a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a legalacsonyabb (267 500 forint). A bruttó átlagkereset a teljes munkaidőben alkalmazásban álló férfiaknál 479 200, a nők esetében 401 700 forint volt, ez a férfiaknál 8,9, a nőknél 8,6 százalékos növekedést jelent egy év alatt.

A reálkereset 3,4 százalékkal emelkedett a fogyasztói árak előző évhez mért, 5,1 százalékos növekedése mellett.

Borítókép: alkalmazott a kaposvári Fusetech Kft. üzemében (Fotó: Somogyi Hírlap/Lang Róbert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.