Nehezebb évre számíthatnak idén a hazai növénytermesztők

A termelési költségek emelkedése miatt a kalászos gabonák nevelése idén kétszer annyiba kerülhet, mint korábban.

2022. 02. 27. 6:49
null
Bernex, 2020. július 21. Drónnal permeteznek növényegészségügyi szert egy szőlőskert tőkéire a Genf kanton szőlőtermesztőit tömörítő szervezet, az Agri Geneve bemutatóján a Genf közelében fekvő Bernex-ben 2020. július 21-én. A drón összsúlya 26 kilogramm. MTI/EPA/Keystone/Salvatore Di Nolfi Fotó: Salvatore Di Nolfi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra kell gondolni a hazai szántóföldi növénytermesztést – hívta fel a figyelmet Petőházi Tamás. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke egy minapi konferencián elmondta: bár a terményárak rekordszintet értek el a múlt évben, s a gazdálkodók az alacsonyabb terméshozamok ellenére is kedvező nyereségre tettek szert, az idén az emelkedő költségek a szántóföldi növénytermesztőknek is komoly fejtörést fognak okozni. 

Míg korábban mindenki azzal számolt, hogy egy tonna kalászos gabonát harmincezer forint körüli áron kellene megtermelni, ma már jóval inkább az ötven-hatvan ezer forintos szint tekinthető mérvadónak. A legnagyobb mértékben a műtrágya drágult az elmúlt időszakban, emellett azonban a vetőmag, a munkaerőköltség, a növényvédő szerek ára is nőtt, a gépek is drágultak. Emiatt minden gazdálkodónak újra kell számolnia a költsé­geit. 

Arra a kérdésre, hogy a magas árak miatt csökkenni fog-e a hazai műtrágya-felhasználás mértéke, nem tudott egyértelmű választ adni a szakember. Petőházi Tamás szerint egyéni döntések eredménye, hogy ki, mekkora mértékben fogja vissza majd a tápanyag-utánpótlás ezen formáját a termelők körében. Azt ugyanakkor jelezte, hogy a jövő egyértelműen az okszerűbb, tudatosabb műtrágya-felhasználás irányába mutat, amit az agrárium digitalizálása, a precíziós eszközök szélesebb körű felhasználása is segíteni fog.

Balássy Ákos, az EuroChem Agro Hungary Kft. ügyvezető igazgatója szerint a nitrogénalapú műtrágyák ára – amelyek alapanyaga a földgáz – a korábbi rekordszintről elkezdett visszarendeződni, a foszforalapú termékek azonban várhatóan hosszabb távon magasabb árszinten maradhatnak a kínálatban. 

– Egy piacon azért emelkednek az árak, mert stabil kereslet van rá. Globálisan a műtrágyaigény nagyobb, mint a kibocsátási kapacitás, ezért a foszfor­alapú műtrágyák árában sem várunk változást

– emelte ki. Majd megjegyezte: a műtrágya nem drága, hanem magasabb árszintre helyezkedett. Véleménye szerint a termelőknek idén nem lesz a tavalyihoz hasonló bevétele, a magas műtrágyaárak azonban nem fognak sokakat eltántorítani a vásárlástól. – Sok termelő először úgy gondolja, hogy ilyen árak mellett nem fog vásárolni, azonban miután kiszámolja, hogy mennyivel csökkenhet így a termése, akkor máris másként látja a kérdést. Ilyen magas terményárak mellett nagy kockázatot vállal, aki nem a termés maximalizálására törekszik – tette hozzá.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Oláh Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.