Romániai energiaárstop újratöltve

Újabb egy éven át működtetik Romániában a biztonsági hálórendszert: 2023. március végéig változatlanul korlátozzák az energiaárakat. Ugyanakkor egyelőre semmiféle kompenzációt nem fizettek az energiaszolgáltatóknak az árak befagyasztása okozta veszteségek enyhítésére.

Csinta Samu (Sepsiszentgyörgy)
2022. 02. 26. 12:00
Rezsi csökkentés 20220106 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A villamosenergia- és a földgázár emelkedésének hatásait enyhítő intézkedéseket hozott a román kormány: április elsejétől további egy éven át korlátozzák az energiaárakat a lakossági fogyasztók és kisvállalkozók számára. Ezzel párhuzamosan az energiaszolgáltatók nyereségét is féken tartják – jelentette be az energiaügyi tárcaközi bizottság csütörtöki döntését ismertetve Nicolae Ciuca miniszterelnök.

A döntés előkészületei már zajlanak egy ideje, a különböző tárcaközi megbeszéléseken több változat is felmerült, ezek közül az egyik az árszabályozás volt. 

A bukaresti kormánykoalícióban február 22-én az üzemanyagok jövedéki adójának ötvenszázalékos csökkentéséről szóló megállapodás is született, ezt azonban ideiglenesnek szánják, és még egyeztetnek róla Brüsszellel, illetve az üzemanyag-forgalmazókkal.

Az adócsökkentést ugyancsak április elsejétől vezetnék be és három hónapon át tartanák fenn. A benzin és gázolaj literenként hét lejt (1,4 euró) közelítő – bizonyos üzemanyagtípusoknál azt meghaladó – árának mintegy negyven százalékát teszi ki a jövedéki adó, az üzemanyag árának emelkedése ily módon jelentős többletbevételhez juttatja az állami költségvetést. Romániá­ban 2021 novemberétől kezdődően korlátozták az energiaárakat, az akkor bevezetett intézkedések március végéig hatályosak.

Áprilistól a havonta száz kilowattóránál kevesebb villamos energiát használó háztartásoknak kilowattóránként 0,68 lejt (0,14 euró) kell majd fizetniük az áramért, a „szociális tarifa” előnyeit több mint négymillió háztartás élvezheti. 

További, hozzávetőlegesen négymillió fogyasztónak a 100–300 kilowattóra közötti energiamennyiséget, 0,8 lejt (0,16 euró) kell fizetniük. A támogatási csomag 3,63 mil­liárd lejes (733 millió euró) többletterhet ró a költségvetésre. A földgáz esetében az évi 1200 köbméternél kevesebbet fogyasztó háztartásoknak kilowattóránként 0,31 lejt (0,062 euró) kell majd fizetniük, ez idén mintegy 2,8 milliárd lejébe (565 millió euró) kerül az államnak. A kis- és középvállalkozásoknak, közintézményeknek, egyházi létesítményeknek és civil szervezeteknek egy lejt (0,2 euró) kell majd fizetniük a villanyáram kilowattjáért, ez újabb 5,54 milliárd lejes (1,12 milliárd euró) többletterhet ró a költségvetésre. A földgáz ára 0,37 lej (0,075 euró) lesz, a „féken tartás” ára 14,5 milliárd lejre (2,9 milliárd euró) rúg. A nagy ipari fogyasztók számára olyan állami támogatást irányoznak elő, amely húsz százalékkal csökkenti az energia árát. A szolgáltatói oldal egyelőre egyértelműen a rövidebbet húzza.

Az árak mérsékléséért Romániában egyelőre nem közölt mértékű többletadóval sújtja majd az energiapiacon tevékenykedő viszonteladókat, így próbálva elriasztani őket az árak mesterséges növelését előidéző ismételt tranzakcióktól. 

Az év végéig felfüggesztik az úgynevezett zöldbizonyítványokat, illetve meghosszabbítják az érvényességüket a felfüggesztés időtartamára, a költségvetésre nehezedő terhek csökkentése így többletforrásokat szabadíthat fel a lakosság és a gazdaság védelmére. Az energiaszolgáltatók számára ugyanakkor legfeljebb ötszázalékos nyereségkulcsot engedélyeznek.

Miközben bekövetkezett az, amitől az energiaszolgáltatók féltek: a fűtési szezon kezdete óta a kormány egyelőre semmiféle kompenzációt nem fizetett az árak befagyasztása okozta veszteségek enyhítésére. Főleg adminisztratív intézkedésekkel halogatják a kifizetéseket, a közelmúltban például a munkaügyi, az energiaügyi és a pénzügyminiszter rendeletet bocsátott ki: a szolgáltatóknak ismét el kell készíteniük a dokumentációt, amely alapján az állam megtéríti az árak befagyasztása és a lakossági kompenzáció okozta veszteségeket.

Borítókép: Áprilistól további egy évig megmaradnak a szociális tarifák (Fotó: Magyar Nemzet/Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.