A hitelek várható drágulása miatt nagy a kereslet a támogatott konstrukciók iránt

A pénzpiaci referenciakamatok eddig nem látott mértékben lódultak meg az elmúlt hetekben. A piaci lakáshitelek esetében már nemcsak az infláció alatti kamatszintről beszélünk, hanem arról is, hogy vége annak az időszaknak, amikor a bankok döntő része a kamatfelár folyamatos csökkentésével még tudta tompítani ügyfelei felé a referenciakamatok folyamatos emelkedését – állapítja meg a Money.hu. Vagyis a következő hetekben komolyabb mértékű lakáshitel-emelkedésre lehet felkészülni. Ezzel szemben a támogatott hitelek esetében még akciózásra is van lehetőség.

Magyar Nemzet
2022. 03. 28. 18:45
employees discuss something with a visitor to the Agency
employees discuss something with a visitor to the Agency. photo with copy space Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A támogatott konstrukciók esetében a bankoknak egyre nagyobb tér nyílik, hiszen itt az állami támogatásnak köszönhetően nemcsak az ügyfelek által fizetendő kamat, de a hitelhez tartozó kamatfelár is a fixnek mondható – hívja fel a figyelmet a szakportál. Azaz, 

amíg a piaci hiteleknél már nem nagyon van miből engedni, a támogatott hiteleket igénylőkért folyó verseny komoly akciókat tartogat. 

Aligha véletlen, hogy a jövő héttől egységesen MKB-logó alatt működő korábbi MKB és Budapest Bank fiókjaiban június 30-áig a legalább kilencmillió forint értékű babavárót igénylő ügyfelek a sikeres igénylést követően 130 ezer forintos jóváírást kapnak a számlájukra – jelzi a Money.hu.

A támogatott hitelek ugyanakkor komolyan torzítják a piacot, ráadásul kínálatuk külső tényezőtől, a támogatás fennmaradásától függ – mutatnak rá a pénzügyi szakértők. Az elmúlt hónapok húzótermékének bizonyuló NHP Zöld Otthon Program (ZOP) lakáshitelei esetében március 29-től a legtöbb bank például felfüggesztette a Zöld Otthon Hitel folyósítását.

Mint ismert, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a múlt év őszén 200 milliárd forintos refinanszírozási összeggel indította útnak a konstrukciót, amely az ügyfélnek maximum 2,5 százalékos hitelkamatot kínált. A piaci kamatszintek emelkedése miatt az érdeklődés egyre komolyabb mértékben fordul a termék irányába. Bár február végéig mindössze 77 milliárd forint értékű szerződéskötést regisztráltak, a jegybank 120 milliárdig bárkitől bármekkora összegű kölcsönt befogad, a maradék összeget azonban utána a korábbi teljesítmény alapján osztják szét. 

Mivel a ZOP-kölcsönöknek – amelyeket csak új lakásépítésre lehet igényelni – az átfutási ideje hosszabb, a bankok jó része a fennmaradó 80 milliárdos forrás felosztásáig nem fogad be új igénylést. Így tett az K&H, az Erste, UniCredit Bank és az Oberbank is. A Raiffeisen Bank egyelőre figyelmeztetést adott ki, amely szerint a refinanszírozási keret kimerülése esetén a kedvezményes hitelt akkor sem tudja folyósítani, ha a hiteligényt befogadták.

Az MNB a Money.hu-nak küldött, januári jelzésében erre figyelmeztetett: a jegybanki forrás csak a már aláírt hitelszerződések mögé vehető fel. A szakportálnál ezt a felhívást egyértelműen annak jeleként értékelték, hogy az MNB nem tervezi az olcsó forrás keretének megnövelését. Már csak azért sem, mert a jogszabályok szerint 2022 júliusától minden új építésű lakásnak a korábban csak az MNB ZOP-ban meghatározott legalább BB-energiatanúsítvánnyal kell rendelkeznie.

 

Ahol már megindult a kamatok emelése

A Money.hu Kamattükre szerint március 29-én emeli az UniCredit Bank a jelzáloghitelek kamatait. Az ötéves kamatperiódussal futó Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (MFL) esetében 59 bázispontos emelést hajtanak végre. Az ennél hosszabb, hat-nyolc évre fixált lakáshitelek a korábbinál 44 bázisponttal magasabb kamatszint mellett érhetők el keddtől. Az ennél hosszabb időre előre kiszámítható törlesztést ígérő kamatperiódussal bíró hiteleknél 0,3 százalékpontos emelést hajtottak végre. 
Április 1-jétől nagyot emel kamatain a CIB Bank is: miközben márciusban csak 15 bázisponttal srófolta feljebb a pénzintézet a januártól érvényes lakáshitel kamatait, addig április elsejétől az ötéves kamatperiódussal rendelkező MFL lakáshitel 97 bázisponttal lesz drágább. A standard 7,09 százalékos kamat magnifica csomagban 6,05 százalékra csökkenthető. A tízéves fixálás ennél kisebb mértékben, ám így is erőteljesen, 77 bázisponttal drágult. Itt az új kamatszint 6,94 százalék és a legnagyobb kedvezmény kategóriában elérhető kamat öt bázisponttal marad már csak a hatszázalékos szint alatt. A végig fix lakáshitelek esetében 0,5 százalékpontot emeltek, ennek köszönhetően a standard kamat 7,63 százalék.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: 123RF)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.