A jövedelmek adtak lendületet a vásárlásnak

Az elemzők szerint a munkaerőpiac teljes helyreállása és a béremelések, támogatások miatti fogyasztásbővülés lehet a gazdasági növekedés egyik motorja.

2022. 03. 03. 16:16
null
20200416 Budapest A CBA üzletiben a hatósági ajánlásokat szigorúan betartják a koronavírus-járvány idején. A nyugdíjas vásárlók az élelmiszerüzletet csak a korlátozásban előírt időben látogathatják. A 65 évnél fiatalabbak ekkor nem mehetnek be a boltba. fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár csak februártól jelentkezett a boltok forgalmában az év eleji bér- és nyugdíjemelések, a bónuszok és a családoknak, fiataloknak szóló kormányzati támogatások hatása, akárcsak az élelmiszerárstop, januárban tovább nőtt a karácsony előtt lendület vett lakossági fogyasztás – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legújabb jelentéséből. 

Az év eleji élelmiszer-vásárlások – a jelentős infláció mellett is – halvány, 0,1 százalékos bővülést mutattak éves összevetésben, miközben 

a javuló jövedelmi viszonyokat tükrözte az iparcikkek mennyiségi értékesítésében mért 6,4 százalékos növekedés. 

Ebben az árukörben olyan területeken is nőtt a forgalom, ahol a koronavírus-járvány idején megtorpanást tapasztaltak – így például az évkezdetkor meglódultak a ruházati cikkek, illatszerek eladásai. 

A butikok járvány alatt lassuló eladásait már pótolni kezdték az idei vásárlások. Fotó: Kelet-Magyarország/Sipeki Peter

A legjelentősebb bővülés az üzemanyagtöltő állomások forgalmán mutatkozott, amely az első hónapban több mint tízszázalékos volt. 

Összességében a bolti eladások 4,1 százalékkal múlták felül a 2021 kezdetén mért értékeket, az Innovációs és Technológiai Minisztérium kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára szerint 

a forgalom emelkedése a már tavaly is érzékelhető bérnövekedések, illetve például a nyugdíjprémium novemberi kifizetésének tovagyűrűző hatása volt januárban. 

Cseresnyés Péter az adatok értékelése kapcsán a köztévé adásában kitért arra is: egyelőre nem lehet tudni, hogy a háborús helyzet miként befolyásolja a bolti forgalmat, ám a szavai szerint a családok jövedelmének további emelkedése kedvezően érinti a vásárlási kedvet.

Az elemzők a munkaerőpiac teljes helyreállása és az elkölthető jövedelmek gyarapodása miatt arra számítanak, hogy az első fél évben a kívülről jövő hatások ellenére is magas marad a volumennövekedés az üzletekben, és így – hasonlóan a járvány előtti évekhez – 

2022-ben a fogyasztás bővülése lehet a gazdasági növekedés egyik motorja hazánkban.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője szerint a benzinkutak jelentős forgalomnövekedését az is befolyásolta, hogy az idén enyhébb járványügyi intézkedések miatt nőtt a mobilitás, és 

a benzinárstop a határon túli, közeli településekről is a magyar kutakra vonzotta a tankolókat. 

A magyarországi benzinárak a határon túlról is ide vonzották az autósokat. Fotó: Pesti Tamás

Jelezte: sokan viszont megvárták az alapvető élelmiszereknél februártól bevezetett alacsonyabb árakat, emiatt stagnált az élelmiszer-értékesítés az év elején. Megemlítette, hogy ugyanakkor 

az orosz–ukrán háború okozta forintgyengülés és az ellátási láncok szakadozása miatt további drágulás várható.

A szolgáltatások iránti kereslet év eleji növekedését is felidézte Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője, aki úgy látja, hogy az előző évi, három és fél százalékos bővülés után 

a csaknem húszszázalékos minimálbér- és bérminimum-emelés hatására két számjegyű, 11 százalékhoz közeli növekedés várható idén a kiskereskedelemben.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kiemelte, hogy a decemberihez képest az első hónapban a családok átmenetileg visszafogták a költéseiket, várva a februári kormányzati juttatásokat, ami a várakozások szerint jelentős megugrást okozott a kiskereskedelem növekedési ütemében. 

– A kialakult háborús helyzet és humanitárius katasztrófa szintén a forgalom bővülésének irányába hat a közeljövőben. A magyar háztartások egy része felhalmozásba kezdhetett, míg sokan segélycsomagokat vásárolhattak a menekültek megsegítésére. 

Ez a márciusi kiskereskedelmi adatokat is némileg erősítheti – fogalmazott, megjegyezve, hogy erős első negyedévet zárhat a a bolti értékesítés, ám a gazdaság távolabbi kilátásai egyre bizonytalanabbak.

Az árstop hatása februártól befolyásolta a bolti forgalmat. Fotó: Bach Máté

Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője attól tart, hogy az utóbbi időben emelkedő árindexek mérsékelhetik a volumen növekedését, azzal együtt, hogy 

a jelenleg is zajló erőteljes bérnövekedés és a kapcsolódó fiskális transzferek februártól a fogyasztás erőteljesebb bővülését vetítik előre. 

Az elemző szerint néhány alapvető élelmiszer árkorlátozása is hozzájárulhat a forgalom emelkedéséhez, míg májusig az alacsony üzemanyag-értékesítési bázis is támogató hatással bír. 

Nagy János ugyancsak úgy vélekedett, hogy az idei első fél évben a GDP növekedését a belső fogyasztás mozgatja, ami viszont óriási kihívások elé állítja a monetáris politikát a háború hatására fokozódó infláció nyomásával.

 

Borítókép: Több kormányzati intézkedés támogatja a fogyasztást. Fotó: Magyar Nemzet/Havran Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.