Ismét kérhető a támogatás az e-teherbiciklikre

Mindennaposak a városi torlódások, erős a légszennyezés, így egyre hangsúlyosabb az igény a kisebb, környezetbarát járművekre.

Forrás: ITM2022. 03. 07. 11:40
Freight bike start-up Sigo
25 March 2021, Hessen, Darmstadt: Tobias Lochen, founder of the Darmstadt-based cargo bike start-up Sigo, rides an e-bike (longer shutter speed shot). Sigo operates closed transport bike rental systems in currently eleven cities. Commercial providers and new networks are poised to take cargo biking to the next level - with fixed stations and up-to-the-minute rentals via app at any time of day, just as has long been standard for ordinary rental bikes. (to dpa "Scene in upheaval: Freight bikes on the way to the next level") Photo: Arne Dedert/dpa (Photo by ARNE DEDERT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: Europress/AFP/ARNE DEDERT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Március 7-én megnyílt a klíma- és természetvédelmi akciótervhez kapcsolódó négyszázmillió forint keretösszegű pályázat második szakasza. A februárban indított program nyomán négy-ötszörösére növekedhet az elektromos rásegítésű teherszállító kerékpárok száma hazánkban

 – jelentette be Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

A kerékpárok beszerzéséhez nyújtott vissza nem térítendő támogatás valós segítséget nyújthat a városi térségekben szállítási tevékenységet vagy gyakori utazásokat igénylő szolgáltatást végző cégeknek, gazdasági társaságoknak és civil szervezeteknek. Napjainkban Európa nagyvárosaiban, különösen a központokban egyre több az autóval korlátozottan megközelíthető zóna, mindennapossá váltak a torlódások, erős a légszennyezés, így egyre hangsúlyosabb az igény a kisebb, környezetbarát járművekre. Egy ilyen kerékpár igazán jó megoldási lehetőségeket kínál a futárcégeknek a belvárosi közlekedésben, de azon vállalkozásoknak is hasznos lehet, amelyek néhány kilométeres távolságra szállítanák a csomagjaikat.

A pályázatban a magyarországi egyéni vállalkozók egy, a gazdasági társaságok, civil szervezetek, egyesületek, valamint egyházi szervezetek és önkormányzatok legfeljebb öt e-cargo kerékpárt vásárolhatnak

a regisztrált kereskedőktől utófinanszírozott támogatással, amelynek mértéke a teljes vételár fele, de legfeljebb félmillió forint. Az elektromos segédmotorral felszerelt, pedálhajtású, teherszállításra kialakított felülettel rendelkező kerékpárok legnagyobb folyamatos névleges teljesítménye legfeljebb 250 W lehet.

Olyan új biciklikre kapható támogatás, amelyeknél a motor kikapcsol, ha a kerékpáros nem folytatja tovább a pedálok hajtását, vagy ha eléri a 25 km/h sebességet. A hasznos teherbírásnak el kell érnie az ötven kilogrammot, valamint feltétel a nyomatékszenzoros vezérlés is. Kerékpáronként egy pótakkumulátor beszerzése is támogatott.

– A kormány támogatja az elektromos járművek terjedését, ugyanis az ehhez hasonló intézkedések mind hozzájárulnak a 2050-re kitűzött klímasemlegességi célok eléréséhez. A közlekedésben használt megújuló energiaforrások részarányát illetően Magyarország már most a régióban a legjobban, az uniós átlag felett teljesít, és ezt a teljesítményt tovább növelhetik a klíma- és természetvédelmi akcióterv intézkedései, melyek az elektromobilitás elterjedését ösztönzik – tette hozzá Steiner Attila államtitkár.

Az érdeklődők a pályázat második szakaszában március 11-ig ezen a weboldalon igényelhetik a támogatást.

Borítókép: A teherkerékpárok nagyrészt kiválthatják a különösen légszennyező robogókat (Fotó: DPA/Arne Dedert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.