Kézifékes üzemmódban működik a román gazdaság

Bár már az orosz–ukrán háború kitörése előtt is látszott a román gazdasági növekedés lassulása, a háború eddigi következményei alapján a szakemberek leginkább kétszázalékos növekedést valószínűsítenek, de a recessziót sem zárják ki.

Csinta Samu (Sepsiszentgyörgy)
2022. 03. 18. 5:52
One United Properties Residential Apartments Ahead of IPO
1232822681 Fotó: Bloomberg
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Változatlanul kézifékes üzemmódban halad a román gazdaság növekedése. Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint 2021-ben 5,6 százalékkal nőtt Románia gazdasága, jócskán alatta maradva a szakemberek által az elmúlt év közepén prognosztizált hét százalék körüli értéknek. Mindez annak következményeként fogható fel, hogy

az év utolsó negyedében a gazdaság kifejezetten gyengén teljesített, fél százalékkal esett vissza az előző negyedévhez képest, míg 2020 azonos időszakához viszonyítva 2,2 százalékos volt a bruttó növekedés.

A román gazdaság teljesítménye 2020-ban 3,9 százalékkal csökkent, így a 2021-es 5,6 százalékos növekedés azt jelenti, hogy a tavalyi cirka 1,4 százalékkal haladta meg a 2019-es, azaz a járvány előtti utolsó „békeév” előtti szintet.

A szakemberek jobbára sötétben tapogatóznak, amikor prognózisokat fogalmaznak meg, s igazolódni látszanak a tavalyi előrejelzések is. A 2021-es költségvetési tervezet elkészítésekor a kormány mindössze 4,3 százalékos növekedéssel számolt, harminc százalékkal alábecsülve a valós értéket, de az év elején az Európai Bizottság (EB) is csak 3,8 százalékot valószínűsített. Tavaly áprilisban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) már hatszázalékos növekedést jósolt, ezt követően az EB 5,1 százalékra módosította az előrejelzését.

Május végén az IMF saját magára is rálicitált, hétszázalékosra módosítva a növekedési víziókat, júniusban a Világbank hat százalékra „mérsékelt”, egy hónappal később viszont az EB már 7,4 százalékos éves növekedésre taksálta Románia gazdasági potenciálját. Mint utóbb kiderült, 2,5 százalékkal lőtt a valós érték fölé.

Idén még ennél is kisebb lesz a növekedés, írta nemrég a Ziarul Financiar című gazdasági napilap Szász Levente, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Magyar Intézetének dékánhelyettese és Nagy Bálint Zsolt, a BBTE docense véleményére hivatkozva. Előbbi szerint már az orosz–ukrán háború kitörése előtt látszott a gazdasági növekedés lényeges lassulása. A katonai konfliktus kirobbanása előtt a közgazdászszakma háromszázalékos növekedésre számított, a háború eddigi következményei alapján alapján már inkább két százalékot valószínűsítenek, de

a konfliktus elhúzódása esetén akár recesszió is elképzelhető.

Nagy Bálint Zsolt szerint leginkább az ipart és a mezőgazdaságot sújthatják az ukrajnai háború következményei. A marosvásárhelyi Azomuresnek az emelkedő energiaárak miatti tavaly decemberi leállása után most már az ukrajnai műtrágyaexportra sem számíthat a keleti szomszéd mezőgazdasága. Bár Románia csak kis mértékben függ az orosz importtól, ez sem biztosít védelmet a drágulásokkal szemben. „Mennyiségi szempontból ugyan függetlenek vagyunk, az ellátási láncok struktúrája, az árak kialakulásának szerkezete nagyon sebezhetővé teszi az országot. Ez a logika az élelmiszeripari termékekre is érvényes, így a következő időzített bomba valószínűleg ebben a szegmensben ketyeg” – állítja Nagy Bálint Zsolt, aki szerint a mezőgazdasági termékek terén Románia hiába élvez nagy fokú függetlenséget, a nettó exportőri státus sem védi meg a drágulástól.

Borítókép: Lakóparképítés Bukarestben. (Fotó: Bloomberg)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.