Nőttek a beruházások az előző évben

A nagyvállalatok beruházásai volumenben hat százalékkal bővültek, amiben nagy szerepe volt, hogy a külföldi érdekeltségű cégek tovább növelték fejlesztéseiket.

Magyar Nemzet
2022. 03. 01. 11:05
null
20210623 budapest corvin negyed epitkezes cordia beruhazas havran zoltan magyar nemezet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előző év azonos időszakához képest a tavalyi negyedik negyedévben 0,2 százalékkal nőtt a beruházások volumene, amely a harmadik negyedévhez képest 1,6 százalékos csökkenést mutat a naptárhatástól megtisztított eredmény szerint. 

Kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közölte: 

2021-ben összességében 4,2 százalékkal nőtt a beruházások volumene éves összevetésben, 

amelyhez hozzájárult 2020-ban a pandémia miatti alacsony bázis.

Elhúztak a nagyvállalatok a beruházásokban. Tejüzem bővítése Törökszentmiklóson Fotó: Mészáros János

A KSH kiemeli, hogy az előző esztendő utolsó három hónapjában 

a vállalkozások bővülő fejlesztései járultak hozzá a beruházások alakulásához 

a költségvetés és a háztartások csökkenő aktivitása mellett. A beruházási tevékenység volumene a vizsgált negyedévben 0,2 százalékos éves növekedését mutat, ezen belül 3,3 százalékos a bővülés a 64 százalékos súlyú építési beruházások esetén, míg a 35 százalékot kitevő gép- és berendezésberuházások volumene 4,6 százalékkal csökkent, főként amiatt, mert mérséklődött az importgépekbe történő beruházások mennyisége.

A legalább ötven főt foglalkoztató nagyvállalatok beruházásai a teljesítmény több mint felét tették ki, a beruházások volumene hat százalékkal bővült.

Ebben meghatározó szerepet játszott, hogy a külföldi érdekeltségű vállalkozások tovább növelték fejlesztéseiket. 

Eközben 15,9 százalékkal csökkentek a fejlesztések a beruházások 14 százalékát realizáló költségvetési szerveknél – ebben szerepet játszott az év végi pótlólagos tartalékképzés a költségvetésben.

A hivatal részletes adatai szerint a legnagyobb súlyt képviselő feldolgozóipar fejlesztései a tavalyi év utolsó negyedévében nagymértékben, 16,7 százalékkal nőttek a harmadik negyedévi 23,1 százalékos emelkedést követően. 

Az alágak többségében emelkedett a teljesítmény, így a három legnagyobb súlyúban, azaz a villamosberendezés-gyártásban, a járműgyártásban és az élelmiszeriparban is. 

Az építőiparban viszont – öt negyedévi növekedés után – 0,5 százalékkal elmaradtak a beruházások az egy évvel korábbitól.

A második legnagyobb beruházónak számító, a nemzetgazdasági fejlesztések 23 százalékát megvalósító ingatlanügyletek teljesítménye a negyedik negyedévben jelentősen, 13,2 százalékkal visszaesett, amit elsősorban a lakásépítések nagymértékű csökkenése okozott. A bérbeadást szolgáló üzleti ingatlanfejlesztések (például raktárak, irodák) volumene növekedett.

 

(Borítókép: Nagyot csökkent az ingatlanügyletek teljesítménye Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.