Nyugdíjemelés jöhet júniusban

A kormány nem hagyja, hogy a magyar emberekkel, és különösen a magyar nyugdíjasokkal fizettessék meg a háború árát. Ha az ukrajnai konfliktus miatt a vártnál jobban megemelkedik az infláció, akkor a kormány év közben, júniusban nyugdíjemelést biztosít – ezt nyilatkozta a Mediaworks Hírcentrumának a pénzügyminiszter helyettese. Tállai András ugyanakkor megjegyezte: a baloldal amellett, hogy háborúba sodorná az országot, még megszorításokat is bevezetne, el akarja törölni például a 13. havi nyugdíjat. A miniszterhelyettes úgy vélte, az idősek tudják, mit jelent a háború, és nem kérnek a baloldal háborújából. Szerinte ezért vasárnap szavazzunk a békére, a biztonságra, amelyet csak a Fidesz–KDNP akar és képes megőrizni.

Jakubász Tamás (MWH)
2022. 03. 30. 6:56
null
20220323 Sopron Nyugdíjas egyetem Fotó: Máthé Daniella MD Kisalföld Fotó: Máthé Daniella
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szomszédunkban dúló fegyveres harcok, kibontakozó globális energiaválság, a világgazdaság pandémia utáni felpörgéséből fakadó ellátási nehézségek – a pénzügyminiszter helyettese szerint leginkább ez a három legfontosabb külső tényező, amely befolyásolhatja a hazai gazdasági viszonyok alakulását. Tállai András államtitkár úgy véli, a jelenlegi helyzetben az a legfontosabb, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból, emellett pedig garantálni kell, hogy a háború árát ne a magyar emberek fizessék meg. Mint mondta, az ország biztonságos energiaellátását meg kell őrizni, miközben tenni kell azért, hogy az infláció ne ugorjon nagyon magasra. Utóbbit szolgálja az üzemanyagoknál és az egyes fontos élelmiszereknél bevezetett árstop, és a rezsicsökkentés fenntartása.

A kormánynak most külön is figyelnie kell a nyugdíjasokra, ezért a szaktárca folyamatosan elemzi az infláció alakulását. Ha a folyamatok szükségessé teszik, nyáron évközi nyugdíjemelés következik

– jelentette ki Tállai András.

A miniszterhelyettes mindehhez némi magyarázatot fűzött. A kormány korábban arra tett ígéretet, hogy garantálja az idősek ellátásának értékállóságát. Ezt szem előtt tartva minden év elején az infláció tervezett mértékével növelik a nyugdíjakat. Az idei esztendő kivételt volt, januárban nagyobb arányú, öt százalékos emelés lépett életbe. – A mostani világpiaci viszonyok alakulása nyomán ugyanakkor könnyen elképzelhető, hogy a pénzromlás üteme nyárra ennél nagyobb lesz – mondta az államtitkár, majd megjegyezte: a nyugdíjtörvény arra kötelezi a kormányt, hogy ha az infláció az év végén magasabb az előzetesen tervezettnél, novemberben folyósítson az érintetteknek januárra visszamenőleges kiegészítő emelést.

 

A miniszterhelyettes elmondta: a növekvő infláció miatt tavaly is volt nyáron, júniusban évközi kiegészítő nyugdíjemelés, s ha szükséges lesz, idén is rendelkezik erről a kormány. Hozzáfűzte: amennyiben az év második felében sem csitul az áremelkedés, novemberben újra kapnak emelést az idősek.

Tállai András úgy fogalmazott: a Fidesz–KDNP-kormány azt vallja, hogy a nyugdíjasoknak minden támogatást meg kell adni, különösen válságos időszakokban. Ezért is határozott a kormány 2020 tavaszán, már a koronavírus-járvány kitörése után arról, hogy visszaállítja a 2009-ben elvett 13. havi nyugdíjat. Ez a szempont jutott érvényre akkor is, amikor arról született döntés, hogy idén a korábban tervezett félhavi juttatás helyett teljes havi nyugdíjat jelent a 13. havi ellátás. – A baloldal azonban láthatóan nem így gondolkodik, álláspontja éppen ennek az ellenkezője – hívta fel a figyelmet az államtitkár. Majd felidézte, hogy a legutóbbi válság idején, amikor Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt a miniszterelnök, a baloldal azonnal lakossági megszorításokat vezetett be, s az első adandó alkalommal elvette a nyugdíjasoktól a 13. havi nyugdíjat.

Márki-Zay Péter baloldali jelölt korábban azt közölte, hogy szimpatizál a Gyurcsány–Bajnai-féle megszorításokkal és helyesnek tartja, hogy annak idején a elvették a 13. havi nyugdíjat. Szakértőik most arról beszélnek, hogy a választás után megszorítások kellenek. Ezek alapján pedig ha rajtuk múlik, már jövőre nem fizet 13. havi nyugdíjat az állam. Eltörlik emellett a rezsicsökkentést, amellyel négyszeresére nőne a nyugdíjasok rezsije. S jönne a fizetős egészségügy, de elvennék a családtámogatásokat és az adócsökkentéseket is

– vélekedett Tállai András.

A miniszterhelyettes szerint nem elég, hogy a baloldal háborúba sodorná az országot – magyar katonákat és fegyvereket akar küldeni a fegyveres konfliktusba –, de a háború árát is az emberekkel fizettetné meg. – Az idősek tudják mit jelent a háború, és nem kérnek baloldal a háborújából – mondta Tállai András.

Szerinte ezért vasárnap szavazzunk a békére, a biztonságra, amelyet csak a Fidesz–KDNP akar és képes megőrizni.

A választásról ITT olvashat.

Borítókép: Nyugdíjas egyetem Sopronban, idén. (Fotó: Kisalföld/Máthé Daniella)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.