Románia alternatív energiaforrásokat keres

Az orosz–ukrán háborút követő – de azt akár megelőző – energiaválság több uniós direktívát is felülírhat. Romániában például hatszáz személyt újraalkalmaznak a szénbányászatban, amitől az ország energiaforrásainak 300 MW-tal való növelését remélik.

Csinta Samu (Sepsiszentgyörgy)
2022. 03. 13. 13:46
Szénerőmű, energia, erőmű
dramatic sunset over coal power plant Fotó: 123rf Forrás: 123rf
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Romániának alternatív energiaforrásokra van szüksége, hiszen nem tudni, meddig húzódik el az orosz–ukrán konfliktus okozta energiakrízis. A volt kormányfő, a szenátus elnöke, Florin Citu fogalmazott így, miután egyeztetett a hőenergia-termelő vállalatok vezetőivel. A szénbányászat részleges újraindítása mellett – ehhez 600 személyt kellene újraalkalmazni a szénbányászatban – felmerült a szénimportálás lehetősége is. Citu szerint be kellene indítani a verespataki aranykitermelést is. „Vannak ott Románia javára felhasználható altalajkincseink, meg kellene vizsgálnunk, milyen feltételek mellett kezdhetnénk meg a kitermelésüket” – mondta a korábbi miniszterelnök. 

A hivatalban lévő kormányfő, Nicolae Ciuca is megfogalmazta a maga üzenetét: a kormánynak most arra kell összpontosítania, mit tehet rövid távon az energiaválság kezelése érdekében. Mindezt azt követően mondta, hogy Virgil Popescu energiaügyi miniszterrel és Razvan Nicolescuval, az Európai Technológiai és Innovációs Intézet igazgatótanácsának tagjával együtt a kis méretű, 20 MWh kapacitású moduláris atomreaktorokat fejlesztő amerikai vállalat, a Last Energy képviselőivel tárgyalt. 

A legutóbbi kormányülésen Ciuca bejelentette, esély van rá, hogy az intézettel együttműködve az amerikai vállalat két éven belül üzembe helyezze az első reaktort, az eredményektől függően pedig idővel képes lesz áttérni nagyobb termelésre is.

A cél Románia energiafüggetlenségének elérése, mondta a kormányfő, addig is azonban a rövid távú intézkedésekre kell összpontosítani. Ciuca arról tájékoztatott, hogy az Oltenia Energetikai Komplexumnál (CEO) viszonylag rövid időn belül lehetőség nyílik újabb turbina üzembe helyezésére, ami 300 MWh-val növelné az ország áramtermelését. A Marosvásárhely közeli Radnóton lévő hőerőműnél elkezdett beruházások befejezésével 2022 végére további 210 MWh-val nőne a termelt árammennyiség. 

Az Olténia Energetikai Komplexum, amelyre az energetikai mentőöv szerepét osztották, amúgy a csőd szélén áll. A 2020-as esztendőben bevételei egymilliárd lejjel csökkentek, vesztesége 939 millió lej (187,8 millió euró) volt. 

A 12 ezer embert foglalkoztató vállalat helyzete még súlyosabb lenne, ha tavaly áprilisban nem kapott volna egy 241 millió eurós kölcsönt a pénzügyminisztériumtól, amit szén-dioxid-kibocsátási bizonylatok vásárlására költött. A kormány segítsége nélkül a vállalatnak akár egymilliárd euró értékű bírságot kellett volna fizetnie, ami végképp betette volna az ajtót az állami tulajdonú cégnél.

A CEO jövője ezzel együtt változatlanul kérdéses, pedig a cégre fontos szerep hárulna Románia energetikai átállása során. Az Európai Bizottságnak tett vállalása értelmében ugyanis Románia 2032-re teljesen lemond a szénalapú energia felhasználásáról, ami meglehetősen merész vállalás, a határidő szorosabb a Lengyelország vagy Németország által vállaltnál is. 

A cél teljesíthetőségéhez a CEO-nak jelenlegi termelési kapacitásait más, kevésbé környezetkárosító forrásokkal kellene helyettesíteni. 

„Nem beszélhetünk a szén kivezetéséről, amíg nem fejeztük be az eltervezett gázprojekteket. A jelenlegi körülmények fantasztikusak, korábban soha nem állt a rendelkezésünkre ennyi pénz” – nyilatkozta nem egészen egy évvel ezelőtt Lacrimioara Diaconu-Pintea, a CEO igazgatótanácsának a tagja. A tervekben az szerepelt, hogy a CEO két, összesen 1300 MW kapacitású gázerőművet épít, valamint egy 700 MW kapacitású napelemparkot. A vállalat ehhez szükséges átszervezése 3,5 milliárd euróba kerülne, aminek egy részét az Európai Bizottság, illetve a kormány állná, körülbelül 1,5 milliárdot pedig a vállalatnak kellene előteremtenie. Úgy tűnik azonban, hogy a szomszédban dúló háború bármilyen határidőt képes átírni.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: 123RF)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.