További tíz évig üzemelhet két belga atomreaktor

Az utóbbi időben ugyanis egyre több vita kísérte az atomenergia 2003-ban törvénybe foglalt végleges kivezetését.

2022. 03. 21. 10:53
null
BELGIUM-ENERGY-NUCLEAR-GERMANY-NETHERLANDS Fotó: EMMANUEL DUNAND
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belga szövetségi kormány úgy döntött, hogy megteszi a szükséges lépéseket két atomreaktor élettartamának tíz évvel való meghosszabbítására. A lépéssel erősödhet az ország fosszilis tüzelőanyagoktól való függetlensége a kaotikus geopolitikai helyzet közepette. Alexander De Croo miniszterelnök közleményében úgy fogalmazott: a két blokk üzemidejének a meghosszabbításával Belgium hamarabb válhat le az orosz gázról. A két, szóban forgó reaktor a Doel 4 és a Tihange 3, amelyek összesen 2070 MW kapacitással rendelkeznek – ez nagyjából megegyezik a paksi atomerőműével – és az eredeti tervek szerint 2025-ben állították volna le őket véglegesen. Ehhez kapnak most további tíz évet a villamos energiát karbonmentesen termelő egységek. Az ország két atomerőművében összesen hét reaktor működik, amelyek a teljes áramtermelés 35 százalékát adják.

A most bejelentett döntés nem előzmények nélküli, az utóbbi időben ugyanis egyre több vita kísérte az atomenergia 2003-ban törvénybe foglalt végleges kivezetését. Az ütemtervtől sokan eltérnének részben az elszálló energiaárak és az ellátási bizonytalanságok, részben az orosz gázról való mielőbbi leválás érdekében.

Az energiaügyi miniszternek az üzemidő-hosszabbításról tárgyalnia kell az Európai Bizottsággal és az üzemeltető Engie-vel, a blokkok jövőjéről szóló törvényjavaslat tervezete március ­végéig kerül a miniszterek tanácsához jóváhagyásra. A két atomerőmű bővítése nem szoríthatja ki a piacról a megújuló villamosenergia-termelést, a túltermelés esetén ezért az atomerőművek részt vehetnek a hidrogéntermelésben is (az áram vízbontásra használható, az így nyert hidrogén pedig a földgázhoz keverhető vagy hidrogéncellás autókban használható fel). Ezzel együtt a szövetségi kormány arról is döntött, hogy összesen 1,1 milliárd eurós beruházással felgyorsítja a fosszilis tüzelőanyagoktól való függetlenedést.

Ahogyan arról beszámoltunk, Németországban is felmerült az elmúlt hetekben, hogy a még három üzemelő nukleáris reaktort mégsem az év végén állítják le véglegesen. A visszakozáshoz azonban már kicsúsztak az időből, a leállításra való felkészülés már túlságosan előrehaladott állapotba került ahhoz, hogy megkegyelmezzenek a létesítményeknek. Tavaly hat atomerőművét állította le  az ország.

Borítókép: A belgiumi Doel atomerőmű hűtőtornya egészen 2035-ig eregetheti gőzt a levegőbe (Fotó: Emmanuel Dunand/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.