A nemzettel szemben nem megy

A baloldal kormányzati pozícióban olyan gazdaságpolitikát folytatott, amelynek a magyar emberek itták meg a levét. Ellenzékben sem képviseltek mást, mint a külföldi pénzügyi körök érdekeit. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy sorozatban negyedszer szenvedtek hatalmas vereséget a választáson.

2022. 04. 07. 5:52
null
Budapest, 2009. október 10. Egy Lúdas Matyit alakító színész megy a Bajnai-kormányt bíráló plakát előtt a budapesti Kossuth téren, ahol fideszes önkormányzati vezetők kezdeményezésére demonstrációt tartanak. Debrecen polgármestere 2009. szeptember 28-án jelentette be, hogy tüntetésre hívják a polgármestereket, az önkormányzati képviselőket, bizottsági tagokat és alkalmazottakat, hogy "közösen demonstráljanak az utóbbi húsz év legveszélyesebb költségvetése ellen, amely az önkormányzatokat véglegesen padlóra küldheti". MTI Fotó: Beliczay László Fotó: Beliczay László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Keresi a baloldal a választ a választási kudarcra. Többen házon belül egymásra mutogatnak, és arról beszélnek, hogy a kormányhoz közel álló „propaganda” miatt veszítettek. Kevesen említették azonban azt a megkérdőjelezhetetlen igazságot, miszerint a baloldal nem ismerte fel a magyar emberek, a saját országuk lakosságának az igényeit. Ez nemcsak ellenzékben, de a 2010 előtti balliberális kormányzás idején is így volt, mert sem akkor, sem most nem vették figyelembe a nemzet érdekeit. Nem a választóknak akartak megfelelni, hanem külföldi jó pontokért hajtottak. Ez igaz volt a gazdaságpolitikájukra is.

A 2010 előtti időszakban rendre külföldi vállalatok nyerték el a legfontosabb beruházásokat. Nemegyszer fordult elő, hogy ezek a cégek végül nem fizették ki a magyarországi alvállalkozóikat. Tüntetések, tragédiák kísérték nem egy esetben ezt a gyakorlatot, a hazai vállalkozók azt érezték, hogy az állam nem védi meg őket.

Az állam nem segíttette meg a devizahitelesek tömegét sem 2010 előtt, a bankok egyoldalúan az adósokra hárítottak minden felelősséget. Ezen a téren is az Orbán-kormány tett rendet, a devizahiteles ámokfutásnak több lépcsőben, majd végül a forintosítással vetettek véget.

A baloldal szintén a külföldi cégeknek, nem egy esetben más országok állami vállalatainak árusította ki a hazai közműszektort. Ráadásul úgy, hogy a kormány garantálta az üzlet nyereségességét. Ezt a magyar emberek kárára tették meg.

Hortay Olivér, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. üzletágvezetője a Magyar Nemzetnek korábban azt mondta, hogy 2002 és 2010 között az ország vezetői kritika nélkül, egy az egyben átvették az unió szabályozási javaslatait. Ezzel belesimultunk a mai napig tartó liberalizációs törekvésekbe, az Európai Bizottság ugyanis közös energiapiac felépítésén dolgozik, amelyet energiauniónak neveznek. Ehhez egységes szabályozás szükséges, amelyet az unió a piacra bízna. Ezt a megoldást választotta a balliberális kormány, így 2008-tól végleg lemondott a hatósági árszabályozásról. Ennek következtében emelkedett folyamatosan az energia ára. A liberalizációt követően a multinacionális energiavállalatok az árak meghatározásán keresztül képessé váltak piaci erejük érvényesítésére.

A 2008-as válság hatására az árak jelentősen növekedtek, amelyet ezek a külföldi cégek azonnal áthárítottak a lakosságra.

 A külföldi vállalatok rekordmagas profitot realizáltak. A szakértő arról is beszélt, hogy a torz piaci helyzet következményeként egészen 2012-ig hazánkban volt vásárlóerő-paritáson a legmagasabb a háztartási energia ára az Európai Unióban. A piaci árak az elmúlt időszakban nagyon elszaladtak. Ha csak a gázárakat nézzük, akkor például Németországban egy négyfős háztartás mintegy 102 százalékos áremelkedéssel, akár évi 772 ezer forintnak megfelelő kiadással nézhet szembe. Magyarországon a rezsicsökkentés politikájának köszönhetően ennek töredéke az ár.

Ki lehet mondani, hogy a balliberális kormányok 2010 előtt elherdálták a nemzeti tulajdont. Mintegy 190 céget privatizáltak a nemzeti vagyonból, miközben ebből csupán 756 milliárd forint folyt be a költségvetésbe. Úgy, hogy hatalmas maradt az államháztartás hiánya. A balliberális kormányzás alatt egyetlenegy olyan év sem volt, amikor a GDP-arányos adósságállomány csökkent. Mindennek a magyar lakosság itta meg a levét.
Az Orbán-kormány 2010 után fordította vissza a rossz irányba tartó folyamatokat és erősítette meg az ország szuverenitását. Ez a magyar emberek érdekét szolgálta, ami zsinórban negyedszerre mutatkozott meg a választások eredményében.

Borítókép: „Nem lesz gázáremelés!” A Gyurcsány- és Bajnai-csomagok évekig sanyargatták a lakosságot (Fotó: MTI/Beliczay László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.