A vártnál jobban csökkent az államadósság

Varga Mihály: 76,8 százalékra mérsékeltük Magyarország GDP-arányos államadósságát.

Magyar Nemzet
2022. 04. 01. 11:15
null
20200618 Budapest Majdnem 1400 milliárd forintot költött az állam a válság hatásai­nak közvetlen kezelésére. A Magyar Nemzetnek adott interjúban Varga Mihály pénzügyminiszter elmondta: gazdaságvédelmi operatív törzs néven új testület alakul, ennek feladata a gazdaság növekedését fékező adminisztratív szabályok kiiktatása lesz. Fotó: Kurucz Árpád KA Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jó hír érkezett, a vártnál is jobban csökkent a magyar államadósság és a költségvetés hiánya – hangsúlyozta a Facebookon közzétett videójában Varga Mihály. A pénzügyminiszter kiemelte: 76,8 százalékra mérsékelte a kormány Magyarország GDP-arányos államadósságát. Míg a magyar államadósság csökken, addig az uniós tagállamoké átlagosan már 90 százalék felett van és az Európai Bizottság szerint tovább emelkedik. Varga Mihály kiemelte: 

a magyar költségvetés hiánya is alacsonyabb a vártnál: 7,5 százalék helyett 6,8 százalék. Az adatok azt bizonyítják, helyes döntés volt, hogy Magyarország nem megszorításokkal, hanem támogató, segítő költségvetési politikával kezelte a válságot. 

– Helyes döntés volt, hogy a magyar gazdaságot indítottuk leggyorsabban újra Európában, így hamarabb kezdhettünk az egyensúlyi mutatók javításába. Helyes döntés volt, hogy csökkentettük a külföldiek szerepét, a magyar családokét pedig növeltük az adósságfinanszírozásban. Az is helyes döntés volt, hogy tavaly év végén megnöveltük pénzügyi tartalékainkat, így már a háborús helyzet előtt mérsékeltük az ország pénzügyi kitettségét. Magyarország ma erősebb és ellenállóbb, mint korábban – tette hozzá a pénzügyminiszter.

A 2021-es költségvetési hiány és az év végi GDP-arányos államadósság-ráta is érdemben kedvezőbb lett a vártnál – reagált a Központi Statisztikai Hivatal pénteki adataira Molnár Dániel. A Századvég makrogazdasági elemzője felidézte: tavaly áprilisi konvergenciaprogramban a kormányzat még 7,5 százalékos ESA-hiányt, illetve 79,9 százalékos GDP-arányos államadósságot jelzett előre. 2020-hoz képest a hiány egy, míg az államadósság ráta 2,8 százalékponttal javult. 

A vártnál kedvezőbb költségvetési adatok kapcsán a gyors gazdasági növekedés szerepét kell kiemelni, amely kedvezően hatott a költségvetés bevételi oldalára. Kiemelendő ezen belül is, hogy a jövedelemadó-bevételek csupán 5,8 százalékkal csökkentek, még úgy is, hogy a személyijövedelemadó-visszatérítés következtében a gyermekes családok az átlagbérig visszakapták a befizetett szja-t. 

Érdemben nőttek az áfabevételek is, amely egyrészt a forgalom felfutására, másrészt pedig az inflációra vezethető vissza. Előretekintve, a kormányzat célja a hiány és az államadósság további csökkentése. Ennek érdekében a tavalyi év végén született döntés egyes beruházások elhalasztásáról. 

Az idei évben a költségvetés bevételi oldalára kedvezően hat a növekvő fogyasztás, a magas foglalkoztatás és a két számjegyű bérdinamika, amely a gazdasági növekedéssel és inflációval együtt a hiány és az államadósság további, érdemi csökkenését eredményezné. 

Kockázatot jelent ugyanakkor az orosz–ukrán háború, amely a beszállítói láncok akadozása, az energia- és élelmiszerárak emelkedése révén lassítja a növekedést. Molnár Dániel szerint kiemelten fontos, hogy a kormányzat megfelelő tartalékot képezzen, hogy mérsékelni tudja a háború hatását a magyar gazdaságra.

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.