Nem adja magát a Twitter a világ leggazdagabb emberének

Elon Musk múlt héten felvásárlási ajánlatot tett a Twitter összes részvényére, miután kilenc százalék fölötti részesedést szerzett a cégben. A Twitter igazgatótanácsa azonban ellenségesnek tekinti a felvásárlást, átmenetileg meg is nehezítette azt, ráadásul bármilyen gazdag is Musk, a vételárhoz nagy csomag Tesla-részvényt kellene eladnia.

Fellegi Tamás Péter
2022. 04. 18. 18:41
MUSK, Elon
Grünheide, 2021. augusztus 13. Elon Musk, a Tesla Motors amerikai elektromosjármû-gyártó és a SpaceX amerikai ûrkutatási magánvállalat vezérigazgatója látogatást tesz a Tesla Gigafactory nevû gyárának építési területén a Berlin szomszédságában fekvõ Grünheidében 2021. augusztus 13-án. A Tesla elsõ európai gyára várhatóan 2021 végén kezdi meg a mûködését. MTI/EPA/DPA-Zentralbild/Patrick Pleul Fotó: Patrick Pleul
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elon Musk ajánlata, miszerint tokkal-vonóval megvásárolná a Twittert és ki is vezetné a tőzsdéről, úgy tűnik, nem aratott osztatlan sikert, ráadásul a finanszírozással kapcsolatban is felmerültek kérdések. Végül a piaci résztvevők átgondolták azt a négy évvel ezelőtti esetet is, amikor Musk a Teslára tett volna hasonló ajánlatot, akkor persze csak elvi lehetőségként említve, azonban kiderült, hogy ez irreális ajánlat lett volna, hiszen Musk vagyonát túlnyomó részben a Tesla testesítette meg, így 

csak komoly befektetőtársak bevonásával lett volna esély a tranzakcióra.

Ez a kérdés most is előkerült, persze a helyzet azóta annyit változott, hogy a Tesla-részvények többszörösükre emelkedtek, bőven kitelne belőlük a vételár, azonban a vállalkozó gurunak igen komoly tételt kellene eladnia belőlük. A legnagyobb akadály azonban nem ez, hanem az, hogy a Twitter menedzsmentje olyan határozatot hozott, miszerint átmeneti ideig senki nem birtokolhat többet a cég részvényeinek 15 százalékánál, pontosabban ha van is több részvénye, nem gyakorolhatja az azokhoz kapcsolódó részvényesi jogait. 

Az amerikai értékpapír-felügyeletnek küldött indoklása szerint a cég ezt azért teszi, mert jelenlegi formájában ellenségesnek minősíti a felvásárlási ajánlatot, ilyen esetben pedig lehetősége van azt a cég vezetésének egy adott ideig blokkolni, ez a mostani helyzetben egy évig, jövő április 14-ig érvényes. Az igazgatótanács szerint a részvényekre tett ajánlati ár nem magas, távolról sem ellenállhatatlan az ajánlat, és miután Musk már az ajánlat megtételekor jelezte, hogy nem hajlandó tárgyalni az árról, az igazgatóság rögtön meghozta a döntést. 

Elon Musk ajánlatát többen át nem gondoltnak, komolytalannak tartják, mivel kizárta annak a lehetőségét, hogy az árról egyezkedhessen a részvényesekkel és a menedzsmenttel. Elképzelhető, hogy nem az volt a célja, hogy mindenképpen megszerezze a céget egy adott összeghatáron belül, hanem szokása szerint ismét kelteni akart egy nagy vihart a piacon, és gondolta, ha odaadják, megveszi, ha nem, akkor is megérte a hírverés.

Mindazonáltal az igazgatóság lépése nem azt jelenti, hogy semmiképpen nem akarják a felvásárlást, hanem azt, hogy 

biztosítani akarják: legyen bőven idejük a részvényesekkel együtt alaposan átgondolni azt.

Ha viszont Elon Musk nagyon elszánt a kérdésben, akár szerezhet üzlettársakat, akik 15 százalékig bezárólag vásárolnak a részvényekből, bár ez nem valószínű, hogy túl vonzó megoldás lenne neki.

Borítókép: Elon Musk (Fotó:MTI/EPA/DPA-Zentralbild/Patrick Pleul)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.