„Nyugdíjbarkácsolást” terveznek Romániában

Az Európai Unió tagállamai közül Romániában a legalacsonyabb az adóbehajtás hatékonysága.

2022. 04. 03. 5:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyugdíj-hozzájárulás öt százalékponttal, a bruttó fizetés 25 százalékról húsz százalékra való csökkenését célzó javaslatot nyújtott be a román parlamentben több liberális képviselő az adótörvénykönyv módosítására vonatkozó törvénytervezethez. A kezdeményezők nevében érvelő Gheorghe Pecingina képviselő szerint a módosító javaslat célja „valós segítség nyújtása a munkavállalóknak”. A kezdeményezés mögött Florin Citu, a liberális párt (PNL) elnöke, korábbi kormányfő és pénzügyminiszter áll, akinek álláspontja szerint a hozzájárulások öt százalékponttal való csökkentése nagyobb nettó jövedelmet eredményez a munkavállaló számára. A pártelnök szerint valamennyi romániai polgár vásárlóerejét növelni kell az általános drágulás ellensúlyozására.

A liberális érvelés szerint a csökkentés havi 317 lejjel (64,7 euró) növelné az átlagbérrel fizetett munkavállalók jövedelmét.

Az nem hangzott el, hogy az intézkedés minden munkavállaló után hasonló összeggel növelné a nyugdíjrendszer már most is hatalmas hiányát: a kifizetett nyugdíjak összege tavaly 16 milliárd lejjel (3,26 milliárd euró) haladta meg az éves befizetések értékét, a különbözet a központi költségvetést terhelte.

A javaslat természetesen kedvezőtlen fogadtatásban részesült a munkáltatók és a szakszervezetek részéről egyaránt. „A legújabb kezdeményezés az állami nyugdíjrendszer amputációját célozza azáltal, hogy hirtelen ötödével csökkentené a befizetéseket. Azzal a nemesnek látszó ürüggyel, hogy több pénzt hagynak az embereknél, lényegében újabb csapást mérnek a méltánytalanságok miatt megrendült rendszerre. Miért nem csökkentik vagy szüntetik meg a jövedelemadót? Miért éppen a nyugdíj-hozzájárulást veszik célba?” – áll az Alfa Kartell szakszervezeti szövetség állásfoglalásában. Adrian Caciu pénzügyminiszter szerint egy hasonló lépés teljesen felborítaná a költségvetést, aki kizárja a nyugdíj-hozzájárulás mértéke csökkentésének lehetőségét.

Romániában jelenleg 5,02 millió munkavállalót tartanak nyilván. A nyugdíj-hozzájárulás 25 százalékról húsz százalékra való csökkentése esetén plusz egymillió munkavállalóra lenne szükség ahhoz, hogy ne növekedjen az állami nyugdíjrendszer hiánya – tavaly 90 ezerrel nőtt a dolgozók száma. 

Ugyanakkor az Európai Unió tagállamai közül Romániában a legalacsonyabb az adóbehajtás hatékonysága, az adórendszer reformja nélkül elképzelhetetlen további adócsökkentések végrehajtása. A romániai nyugdíjak átlagértéke januárban 1771 lejre (361,5 euró) nőtt, ami 11 százalékkal magasabb a tavalyinál, a jelentősnek tűnő növekedést azonban nagyjából semlegesítette a 2021-es 8,2 százalékos infláció.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.