Pozitív meglepetést okoztak az építőipari adatok

Bár sokan már temették az építőipar idei évét, az adatokból ennek az ellenkezője látszik.

2022. 04. 13. 9:29
Biatorbágy, 2022. január 19. Dolgozók a Biatorbágyi Innovatív Technikum és Gimnázium építkezésén az alapkõletétel napján, 2022. január 19-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Februárban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 42,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A két építményfőcsoport közül az épületek építése 56,2, az egyéb építményeké húsz százalékkal emelkedett a 2021. februári értékhez képest. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 13,3 százalékkal nagyobb volt a januárinál – ismertette a Központi Statisztikai Hivatal. 

Az adatokból kiderült az is, hogy a megkötött új szerződések volumene 92,7, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 65,3, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 128,2 százalékkal nagyobb volt a 2021. februári bázisnál.

– Az építőipar teljesítménye februárban mind havi, mind éves alapon jelentősen bővült, ezzel pozitív meglepetést okozott. Bár az éves alapú növekedésben szerepe lehetett a gyenge bázisnak, de annak mértéke sokkal nagyobb, mint amekkorát a bázisidőszaki adat indokolna – kommentálta az adatokat Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági üzletágának vezetője. Jelezte: fontos hangsúlyozni, hogy az orosz–ukrán háború a februári termelést még nem befolyásolta, az a következő hónapokban okozhat fennakadást az építőanyagok hiánya miatt. 

– Ugyanakkor bár sokan már temették az építőipar idei évét, az adatokból ennek az ellenkezője látszik: a szerződésállomány volumene majdnem ötödével meghaladja az egy évvel korábbit, azaz a kérdés inkább csak az, hogy az ágazat milyen ütemben bírja teljesíteni a szerződéseket – hangsúlyozta a szakértő.

Regős Gábor szerint ki kell emelni továbbá, hogy az erőteljes kereslet és az építőanyagellátás esetleges problémái nyomán az egyébként sem alacsony árak további emelkedésére lehet számítani az ágazatban. – Érdekes lesz a munkaerő rendelkezésre állásának kérdése is: a magas rendelésállomány teljesítése az eddiginél is több munkaerőt igényel majd, amelynek egyik forrása az Ukrajnából elmenekültek csoportja lehet. Kérdés azonban, hogy a korábban onnan érkező munkaerő rendelkezésre áll-e vagy a háború miatt most nem tud hazánkban dolgozni – tette hozzá. 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.