Zöldmegállapodás született a belvárosban

A Belváros önkormányzata és az MVM-csoport együttműködési megállapodást kötött a héten annak érdekében, hogy az V. kerület élhetőbb és fenntarthatóbb legyen. Az önkormányzat – különösen a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak enyhítése és a kerület lakosságmegtartó erejének növelése érdekében – a közterületi fejlesztéseknél kiemelt célként kezeli a zöldfelületek bővítését, illetve a meglévő területek minőségének növelését. Az innovatív és energetikai feladatok ellátásához az MVM szakmai támogatást nyújt.

Magyar Nemzet
2022. 04. 03. 17:12
null
Budapest, 2021. július 27. A Nemzeti Múzeumot és a Múzeumkertet ábrázoló miniatûr makett - Baráz Tamás és Erõs Apolka alkotása (2019) - a fõváros VIII. kerületében, a Magyar Nemzeti Múzeumot övezõ parkban, a nemzeti emlékhelyen. A mai Múzeum körút 14–16. szám alatti, 8700 négyszögöl nagyságú telket 1813-ban vásárolta meg az állam a Batthyány családtól, a Nemzeti Múzeum számára. A Múzeumkert végleges alakját 1880-ban nyerte el. A dualizmus korában, egészen a Parlament felépültéig a Múzeumkert számított az ország központi terének, mivel a felsõház a múzeum épületében, a képviselõház pedig a kert melletti egyik palotában ülésezett. A kert történeti hitelességû helyreállítása és korszerû, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása 2018-ban kezdõdött el, miután 2016-tól nemzeti emlékhely. MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Branstetter Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megállapodás kimondja, hogy

az önkormányzat a különböző közterület-fejlesztések során kiemelt célként kezeli a fák, fasorok további telepítési lehetőségének megteremtését, illetve a telepített vagy telepítendő növényzet számára megfelelő életfeltételek biztosítását.

A közműfejlesztések és -rekonstrukciók beruházásainak összehangolásában is együttműködnek a felek annak érdekében, hogy a munkálatokkal szükségszerűen járó kellemetlenségeket a lakosságra tekintettel a lehető legkisebb mértékűre mérsékeljék. A megállapodás célja, hogy az MVM és az önkormányzat közterület- és közmű-fejlesztései huzamosan szolgálják a közösséget.

Kiemelt a tervezett, közterületeket is érintő beruházások minél nagyobb fokú összehangolása. Innovációs pilot-projekt is indul olyan műszaki megoldás megtalálására, amellyel a lehető legegyszerűbben és legkörnyezetkímélőbb módon végezhetők el a közműjavítások és -fejlesztések a sűrű közművezeték-hálózat, illetve a fák, fasorok gyökérzete miatti szűk hely ellenére.

– Reményeink szerint a mostanihoz hasonló stratégiai együttműködési megállapodást más budapesti kerületekkel, más városokkal, településekkel is köthetünk, hiszen a fenntartható és hatékony működés, a munkák összehangolása és az együttgondolkodás jól felfogott közös érdekünk – mondta Alkér Zoltán, az MVM-csoport infrastruktúra vezérigazgató-helyettese, aki példaértékűnek nevezte a megegyezést.

– A Belváros önkormányzata a közművek helyzetére már évek óta nem külső adottságként tekint, hanem szükség esetén áthelyezi, összerendezi azokat annak érdekében, hogy a lehető legtöbb fát telepíthessük a belvárosiak és a budapestiek megelégedésére. Újító, XXI. századi elvárásokkal lépést tartó szemléletmódunk, a sűrű közmű-infrastruktúra és a szűk városi épített környezet adottságai mellett is jelentős mértékű fásítást tesz lehetővé, amelyben az MVM részéről partnerre találtunk

 – mondta Szentgyörgyvölgyi Péter, a Belváros polgármestere.

Borítókép: zöldfelület az épített környezetben a belvárosban (Fotó: MTVA/Branstetter Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.