A cégek közel háromnegyede bért emel 2022-ben

A bérrendezést tervező vállalkozások 48 százaléka tíz százalék felett emelné a fizetéseket.

Nagy Kristóf
2022. 05. 17. 14:10
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átlagosan 12 százalékkal nőtt idén a munkavállalók bérigénye a tavalyi évhez képes. Az elmúlt három évben is ekkora éves bérrendezést tartottak elfogadhatónak a munkavállalók – derül ki a Profession.hu felméréséből. 

Pest megyében kérik a legmagasabb fizetést az álláshirdetésre pályázók, átlagosan havi nettó 365 ezer forintot. Ettől az elvárástól enyhén marad csak el Budapest és több dunántúli megyénk. Az ország keleti része azonban már jelentősen elmarad: Hajdú-Bihar megyében átlag havi nettó 297 ezer forintos nettó bért már ideálisnak tartanak az állásra pályázók.

Az emelkedő bérigényekkel párhuzamosan a munkaadók dolgoznak a bérfejlesztési stratégiáikon: a cégek – hasonlóan 2021-hez – 71 százaléka tervez idén fizetésemelést. 

Ennek mértéke átlagosan 9,7 százalékos. A válaszadók 

  • közel fele legfeljebb 10 százalékos,
  • harminc százalékuk 10-15 százalékos,
  • míg tizennyolc százalékuk 15 százalék feletti emeléssel számol.

Míg 2019-ben alapvetően a szak-, betanított- és segédmunkásoknál vezettek be fizetésemelést, 2021-ben és 2022-ben a középvezetőkre is kiterjesztették a munkaadók. 

Idén januárban pedig a cégek többségénél általános béremelést terveznek, amely a teljes munkavállalói állományra vonatkozik. 

A fizetésemelések elsődleges oka az infláció lekövetése, amely nem hagyható figyelmen kívül a munkavállalók megtartásának érdekében – hangsúlyozta az állásportál közleményében Simon-Göröcs Lili, a Profession.hu HR igazgatója.

A vendéglátásban a 2021. májusi nyitást követően 15 százalékos bérigény-növekedés történt, amely csúcspontja e 12 hónap alatt tavaly decemberben volt. A mezőgazdaság, a környezet és az egészségügy, gyógyszeripar területein 14 százalékos bérigény-növekedés mutatkozik. A közigazgatás, az IT üzemeltetés és telekommunikáció, valamint a marketing, a média, és a PR estében 13 százalék körüli.

A különböző szakmákban tevékenykedő aktív munkavállalók fizetési igényeit átlagolva határozottan a cégvezetés és menedzsment kategória vezeti a rangsort – az e területen dolgozók több mint 560 ezer forintot kérnének az új munkahelyükre való belépéskor. Ezt követi a mérnöki terület, ahol 460 000 az átlagos havi bérigény. Csökkenő sorrendben haladva tovább az IT programozás, fejlesztés, majd az építőipar és ingatlan következik.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.