Elvesztette jelentőségét a közfoglalkoztatás

Az elmúlt években fokozatosan veszített jelentőségéből a közfoglalkoztatás, mint a munkanélküliség eredményes kezelésére hozott egyik korábbi kormányzati intézkedés. A 2017 óta fokozódó munkaerőhiány miatt az elsődleges munkaerőpiacon szinte mindenki el tud ma már helyezkedni. Az elmúlt öt évben több mint 120 ezer fővel csökkent a közfoglalkoztatásban dolgozók száma. Februárban nyolcvanezer közmunkást tartottak nyilván, több tízezer fővel kevesebbet, mint a járvány előtt.

Nagy Kristóf
2022. 05. 04. 20:20
Faluriport
Automatikusan generált description Fotó: Löffler Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások időszaka alatt sem nőtt, sőt csökkent a közfoglalkoztatottak száma. A Belügyminisztérium adatai szerint idén februárban átlagosan 83 500-an vettek részt valamelyik közmunkaprogramban. Számuk mintegy húszezer fővel kevesebb, mint a járvány előtti évben, 2019-ben. 

Noha a kormány 2020 márciusában, a járvány hazai megjelenésekor megemelte a közfoglalkoztatás létszámkeretét, a vírusválság eredményes kezelésének köszönhetően a munkájukat elvesztők gyorsan el tudtak helyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon.

A kormány korábban elsősorban a munkanélküliség mérséklése és a teljes foglalkoztatottság elérése érdekében indította el a közfoglalkoztatási programokat. A közmunka ezért átmeneti lehetőséget jelentett, aminek célja, hogy az érintettek könnyebben kapjanak állást elsősorban a versenyszférában. 

A jelenlegi, munkaerőhiányos helyzetben a közfoglalkoztatás szerepe immár elenyésző, mivel jóval több a meghirdetett álláshely, mint a jelentkező. 

A közmunkások nettó átlagkeresete tavaly alig érte el az 56 ezer forintot, így a foglalkoztatottaknak sem érdeke a tartós közmunka. A közmunkások száma 2016 óta folyamatosan csökken. A programokban a legtöbben 2016-ban dolgoztak, meghaladva a kétszázezer főt. Ez 2019-re felére csökkent, idén februárban csaknem kilenc százalékkal dolgoztak kevesebben közmunkásként, mint 2021-ben.

 

A jelenleg 83,5 ezer fő közfoglalkoztatott fele régóta valamelyik helyi programban dolgozik. Mintegy 62 százalékuk legfeljebb az általános iskolát végezte el. Az érintettek több mint fele a szállítási és szolgáltatási területeken dolgozik, jellemzően egyszerű, szaktudást, középfokú végzettséget nem igénylő munkakörökben. Fontos közfoglalkoztató ágazat a mezőgazdaság, de a közmunkásokat minden területen alkalmazzák takarító-, kisegítőmunkákra is.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Dunántúli Napló/Löffer Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.