időjárás 15°C Ivó, Milán 2022. május 19.
logo

Magas olajárak várhatók 2022 egészében

Forrás: Világgazdaság
2022.05.13. 17:55 2022.05.13. 18:21
Magas olajárak várhatók 2022 egészében

A társadalomra nézve a magas olajárak súlyos inflációt okoznak, az Egyesült Államokban rekordszintre emelkedtek az üzemanyagárak, ami miatt a Biden-adminisztráció nyomást helyez az olajvállalatokra, hogy növeljék a kitermelésüket – írja a Világgazdaság.

Joe Biden azonban eredménytelenül próbálja felpörgetni a kitermelést, mivel a nagy olajcégek kibújnak a kérés alól. Az olajtársaságok arra hivatkoznak, hogy

csak mérsékelten tudják növelni a termelésüket az ellátási láncokban bekövetkezett szakadások és a munkaerőhiány miatt. 

Ennek ellenére a cégek eredménye az egekben van. Az Ukrajnában zajló háború hatásai nemcsak felhajtották az energiahordozók értékét, de magas szinten is tartják. Ezt jól szemlélteti, hogy a Saudi Aramco nettó eredménye 124 százalékkal nőt 2021-ben az előző évhez viszonyítva. Az amerikai ExxonMobil is szép eredményeket produkált, ami az idei első negyedévben megduplázta a profitját a 2021-es első három hónaphoz képest. Érdekesség, hogy az ExxonMobil annak ellenére teljesített kiemelkedően, hogy az orosz–ukrán háború miatt felszámolta az oroszországi jelenlétét, ami jelentős kiadásokkal járt – olvasható a Világgazdaság cikkében.

 

Általánosságban az olajtársaságok a magasabb nyersolajárakra a termelés erőteljes növelésével reagálnának. Normális körülmények között ilyenkor a megnövekedett kínálat az árak csökkenéséhez vezet, azonban a

szállítási láncok töredezettsége, a munkaerőhiány, illetve az orosz olajra kivetett szankciók miatt a megnövelt kitermelés nem valószínű, hogy az árak normalizálódásához fog vezetni rövid távon.

Az elszálló olajárakra reagálva sokan felvetették annak a lehetőségét, hogy a palaolaj nagyobb mennyiségű piacra engedésével le lehetne szorítani a világpiaci árát a fekete aranynak. Ez működőképes alternatíva lehetne, viszont jelentős árat kellene fizetni érte. A palaolaj kitermelése ugyanis a jelenlegi technológiákkal nemcsak drágább, mint a hagyományos kitermelés, de kifejezetten káros is a környezetre.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)