Több mint három és fél százalékkal nőtt az ipari termelés márciusban

Az előző negyedévhez képest 5,5 százalék a növekedés.

Magyar Nemzet
Forrás: KSH2022. 05. 06. 9:06
null
Győr Audi, gépjármű, autóipar, Szíjjártó Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márciusban 3,6 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz mérve, munkanaphatástól megtisztítva 4,2 százalékos volt a növekedés - jelentette pénteken első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az első negyedévben az ipar teljesítménye 5,5 százalékkal volt nagyobb, mint a múlt év első három hónapjában.

Az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal mérséklődött a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás márciusban. Az első becslésben a KSH csak annyit közölt, hogy a növekedéshez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. Míg a két jelentős súlyú alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, valamint az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása egyaránt az átlag feletti mértékben emelkedett, addig a legnagyobb súlyú járműgyártás - elsősorban félvezetőhiány, illetve más anyagellátási problémák miatt számottevően visszaesett.

 

– Az ipari termelés márciusban a várakozásoknak megfelelően alakult, éves alapon kismértékű bővülést ért el, míg negyedéves alapon stagnált. A KSH tájékoztatója kiemeli, hogy a jelentős súlyú járműgyártás ismét gyengélkedik, amelynek magyarázata az alapanyaghiány - kommentálta az adatokat Regős Gábor. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágának vezetője szerint a márciusi adatokban már megjelenhetett az orosz-ukrán háború hatása, az súlyosbíthatta az egyébként is meglévő alapanyaghiányt, illetve szállítási nehézségeket. Szintén nehezíti az ipari vállalkozások működését az energiaárak erőteljes emelkedése. – A február végi adatokból tudjuk, hogy az ágazat rendelésállománya jelentősen bővült, így a kérdés továbbra is inkább az, hogy mennyire áll rendelkezésre a termeléshez szükséges alapanyag. Ezt nagyban befolyásolja az orosz-ukrán háború befejezésének időpontja és az azt követő helyreállás – mondta. Fontos hangsúlyozni azt is, hogy az alapanyaghiány nemcsak a magyar ipart sújtja, hanem például a hazánk szempontjából jelentős szereppel bíró németet is, amelynek termelése havi alapon visszaesett márciusban. Az első három hónap adatai alapján az ipar az első negyedévben hozzá tudott járulni a gazdasági növekedéshez. A magas kereslet és az alacsony bázis alapján ez a hozzájárulás fenntartható lenne, ám az alapanyaghiány a következő időszakban érdemben visszafoghatja a termelést – közölte. 

 

Borítókép: A győri Audi-gyár (Fotó: Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.