időjárás 16°C Helga 2023. október 3.
logo

Több pénzből vásárolhatnak a családok tavasszal

Thurzó Katalin
2022.05.04. 10:05 2022.05.04. 11:08
Több pénzből vásárolhatnak a családok tavasszal

Márciusban folytatódott a járványhelyzet okozta visszaesés után tavaly tavasz óta jellemző erős növekedési trend az ágazatban. A júliusig meghosszabbított árstopok hatása elsősorban a benzinkutak megugrott forgalmán volt érezhető – értékelte a szerdán megjelent márciusi statisztikai adatokat az Innovációs és Technológiai Minisztérium, amely kiemelte, hogy a teljesítményt leginkább a tartós fogyasztási cikkek csaknem harmincszázalékos növekedést mutató értékesítése húzta a leginkább.

– A háztartások többletbevételei érezhetően élénkítik, míg az ukrajnai háború egyelőre nem fogja vissza a kiskereskedelmi forgalmat. 

Részben az alacsony bázis miatt is, de legalább ennyire a üzemanyagárstop hatására a tavalyi szint másfélszereséért tankoltunk a hazai kutakon márciusban – mondta Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár.

Hangsúlyozta: a foglalkoztatottak száma tartósan a 4,7 milliós csúcs körül alakul, közel tíz éve töretlenül nőnek a reálkeresetek. 

– A háztartások a nagyarányú béremelések, a fiatalok adómentessége, a 13. havi nyugdíj visszaépítése és a családi adóvisszatérítés miatt is több pénzből gazdálkodhattak 2022 elején

– fogalmazott. 

A szaktárca szerint, ha egyéb körülmények nem okoznak lendületvesztést, 

idén a vírusválság előtti esztendőkre jellemző, öt-hat százalékos ütemben erősödhet a lakossági fogyasztás hazánkban.

– A kiskereskedelmi forgalom márciusi növekedése a vártnál jóval nagyobb volt. Majdnem harmadával bővült a nem élelmiszer-kiskereskedelem, amelyet egyrészt az magyaráz, hogy ebben az időszakban nem voltak a tavalyi azonos időszakhoz hasonló korlátozások, illetve hogy a háztartások a februári transzfereket és a magasabb béreket jelentős arányban elköltötték – erősítette meg a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője.

Regős Gábor a lapunknak küldött értékelésében kiemelte, hogy 

az üzemanyag-forgalom kiemelkedő bővülését a pánikfelvásárlások mellett a korlátozásmentesség miatti nagyobb mobilitás és az üzemanyagturizmus magyarázza. 

Az elemző szerint

a kiskereskedelmi forgalom volumenének számottevő bővülése visszaigazolja az inflációt meghaladó béremelkedést és a jövedelmi helyzet javulását. A fogyasztás így az első negyedévben igen jelentős mértékben húzhatta felfelé a gazdasági növekedést, ugyanakkor vélhetően rontotta a folyó fizetési mérleg egyenlegét is. 

A kiskereskedelmi forgalom volumene a következő hónapokban is bővülhet, bár a növekedés volumene vélhetően az e havinál kisebb lesz – vélekedett Regős Gábor.

  

Borítókép: A lakosság vásárlóereje érezhetően erősebb tavalyhoz képest (Fotó: Havran Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.