Fejőstehén lesz a Facebook

Távozik a részvény a növekedési papírok indexéből.

Fellegi Tamás Péter
2022. 06. 08. 7:15
null
FILES-US-STOCKS-MARKET-IT-OPEN Fotó: JOSH EDELSON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Meta, illetve korábbi nevén Facebook részvényeinek nagy része átkerül a Russel 1000 növekedési indexből a Russel 1000 értékindexbe. Ezzel a Russel amerikai indexeiben az öt legnagyobb vállalat pozíciójában 2019 óta először történik változás. 

A vállalatok, köztük a tőzsdei részvénytársaságok esetében természetes, hogy a cégeknek különböző életciklusai vannak: egy új cég eleinte sok befektetést igényel, de rövidebb-hosszabb ideig nem termel nyereséget. Ha minden jól megy, ezt követi a növekedési szakasz, amikor már nemcsak az árbevétel, hanem a profit is ütemesen növekszik. 

Akármeddig ugyanakkor nem lehet növekedni, így egy idő után óhatatlanul eljön az a szakasz, amikor stabilizálódnak a számok: jelentős befektetéseket nem kell végrehajtani, így az eredményt vissza lehet juttatni a részvényeseknek. Az ebben a szakaszban lévő vállalatokat nevezi a közgazdasági szakzsargon fejőstehénnek. 

A Facebook tíz évvel ezelőtti tőzsdére menetelekor még nem termelt érdemi profitot, ezért a részvény eleinte sokat vesztett értékéből. Utána azonban hamar eljött a nagy növekedés időszaka, amelynek során az emberiség harmada felhasználó lett, így a megfelelő reklámbevétel lehetővé tette, hogy óriási profitot termeljen a társaság. 

Most azonban már nincs hová nőni, legalábbis gyorsan nem, a cég metaverzumra vonatkozó jövőbeni tervei pedig még nem kézzelfoghatók. 

Így marad nagy nyereség mellett a fejőstehén jelleg, ami más részvényárfolyamot indokol, mint a növekedési szakasz.

Egy nagyjából stabil eredménnyel rendelkező részvény fundamentálisan indokolt árfolyama könnyen számítható: a befektetők bő kétszer akkora hozamot várnak tőle, mint a hosszabb lejáratú állampapíroktól. Ez a jelenlegi három százalék körüli amerikai tízéves hozam mellett 6,5-7 százalék, ami 15-ös P/E (részvényár osztva az egy részvényre jutó eredmény) értéknek felel meg. A jelenlegi 200 dollár körüli árfolyamon az érték pont ekkora, ugyanakkor korábban a papír közel 400 dollárt is ért. Akkor még növekedési részvényként kezelték, amelynél jóval magasabb P/E érték indokolt, hisz a jövőben magasabb a várt cégeredmény, vagyis a P/E hányados nevezője.

A részvény ki is került az öt legnagyobb amerikai tőzsdei vállalat közül, helyét a Tesla vette át, ami olyannyira növekedési részvény, hogy a jelenlegi részvényár és a cég eredménye 100-as P/E értéket ad, vagyis a befektetők az eredmény legalább 6-7-szeres növekedését várják még a jelenlegi szintről, persze nem alap nélkül. Az első négy helyen változatlanul az Apple, a Microsoft, a Google (Alphabet) és az Amazon tartózkodik.

A Russel indexcsaládot a Londoni Értéktőzsde leányvállalata, az FTSE–Russel üzemelteti. Nem olyan híresek az indexek, mint az S&P 500, a Nasdaq Composite vagy a Dow Jones iparindex, de sok alap tekint referenciaként ezekre az indexekre, miután a cégek mérete és egyéb jellemzőik alapján sokféle indexet számolnak.

Borítókép: Mark Zuckerberg (Fotó: Europress/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.