Kína a válságok egyértelmű nyertese

Milyen hatással lesz az orosz–ukrán háború és a koronavírus-járvány új hulláma a kínai gazdaságra? – erre a kérdésre keresték a választ egy minapi konferencián. Mint elhangzott, Kína mindig is win-win (győztes-győztes) helyzetet igyekszik megteremteni, ami megfigyelhető a jelenlegi háborús helyzetben is, hiszen próbál semleges maradni. A szakértők szerint Kína az ukrajnai konfliktus egyértelmű nyertese.

Hezam Nóra
2022. 06. 08. 15:05
Tajpej, 2022. január 28. Tigrisdekorációk mellett sétálnak emberek Tajpejben a holdújév alkalmából 2022. január 28-án. A kínai holdnaptár szerint idén február 1-jén köszönt be az új év, amely az állatövek szerint jelölt tizenkét esztendõ közül a tigris éve lesz. MTI/AP Fotó: Csiang Jing-jing
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg nemcsak a Kínából kimenő áru mennyisége, de azok útvonalai is nagyban megváltoztak. Előbbi a GDP-ben is megmutatkozik, hiszen a gyártási kibocsátás öt százalékot esett. Bizonyos területeken áruhiány van Kínában, a kiskereskedők pedig könnyen kiesnek a piacról – mutatott rá az elmúlt évek válságainak elsődleges következményeire Takács Zsolt a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) keddi konferenciáján. A Magyar–Kínai Kereskedelmi Kamara elnökségi tagja hozzátette, hogy 

Kína inkább a belső piacokat szeretné erősíteni, ennek elsődleges célja a saját lakosságának kiszolgálása.

Amellett, hogy Kína elsősorban befelé összpontosít, Pekingnek az ázsiai piacok élveznek prioritást, köztük Vietnam és a délkelet-ázsiai területek.

A koronavírus-járvány hatásait elemezve a beszélgetés résztvevői rámutattak, hogy eközben számos nemzetközi cég szenved a Sanghajt korábban érintő lezárások miatt, hiszen globálisan befolyásolják működésüket. Jó néhány nemzetközi nagyvállalatnak van összeszerelő és elosztóüzeme a nagyvárosban, ilyen például az Apple, az Estée Lauder vagy a Starbucks, melyek üzleti eladásainak visszaesése meghaladta a 15 százalékot is, ezzel több milliárd dollár kiesést okozva. 

Ami az ukrajnai háborút illeti, visszatekintve az elmúlt hónapok orosz–kínai kapcsolatára, Bánhidi Ferenc, a Modern Kelet-Ázsia Kutatócsoport külső szakértője szerint Kína középutas politikát folytat Oroszországgal, nem támogatja, de nem is ítéli el a háborús lépéseit. Wolf Csaba, a kamara alelnöke ezzel egyetértve kiemelte, hogy 

Kína mindig is win-win (győztes-győztes) helyzetet igyekszik megteremteni, ami megfigyelhető a jelenlegi háborús helyzetben is, hiszen próbál semleges maradni. Hozzátette, Kína a konfliktus egyértelmű nyertese. 

Takács Zsolt azt emelte ki, hogy Kína most azt az űrt igyekszik betölteni, amit az EU jelenleg nem képes. A szakértők egyébként Kína GDP 5,5 százalékos növekedési célszámával kapcsolatban meglehetősen pesszimisták voltak, nem tartják reálisnak a kitűzött cél. Ezt pedig Vang Csö kínai közgazdász is igazolni tudja, aki rámutatott a főbb gazdasági sebekre: a feldolgozó- és a szolgáltatóipar szektorok visszaesésére és a munkaerőpiac további romlására. Az említett szektorok a kínai gazdaság mozgatórugóinak számítanak, így fontos ezeket megvizsgálni az orosz–ukrán háború okozta válság következményeinek vetületében is, hiszen Kína mára nélkülözhetetlen pillérévé vált a világgazdaságnak. 

– Válságkezelő helyzete a hosszú távú stratégiáit nem befolyásolja, és a befektetési kedve sem változik számottevően, habár a befektetési ügyletek kitolódhatnak – fejtette ki Wolf Csaba. 

Ezt megerősítve Takács Zsolt hozzáfűzte, hogy a 2021. évi külkereskedelmi forgalma Kínának mintegy húsz százalékkal növekedett. 

– Ez pedig nemcsak azt jelzi, hogy Kína képes gyorsan reagálni, de helyettesíteni tudja az uniós szankciós politika következtében kieső kereskedelmi partnereket is – magyarázta.

Borítókép: Tigrisdekorációk mellett sétálnak emberek Tajpejben a holdújév alkalmából 2022. január 28-án (Fotó: MTI/AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.