Magas fizetésre és stabil munkahelyre vágynak a fiatalok

A pályakezdők bérigénye közel harminc százalékkal nőtt egy év alatt.

Nagy Kristóf
2022. 06. 08. 19:00
Fotó: Csabai István Forrás: Új Néplap
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A versenyképes fizetés a legfontosabb szempont a fiataloknak, ha munkahelyválasztásról vagy elköteleződésről van szó. Kiemelten fontos számukra emellett, ha elismeri a munkáltató a jó teljesítményt, és ha van fejlődési és karrierlehetőség a cégnél – olvasható a Zyntern.com pályakezdő állásportál idei kutatásának összegzésében. 

A kutatásban résztvevők összesített átlag fizetési igénye az idei évben 321 800 forint volt, ami 73 ezer forinttal több, mint az előző évben. A kitöltőink legnagyobb arányban a 276 000 és háromszázezer forint közötti sávot jelölték meg számukra vágyott pályakezdő fizetésként. 

A 16–19 éves korosztály átlagosan 309 600 forint, a 20 és 23 év közöttiek 317 000 forintos, a 24–26 évesek 330 ezer forintos, míg a 26–28 éves korosztály 336 ezer forintos elvárt nettó kezdő fizetést határozott meg. 

A legmagasabb fizetést 

  1. az IT-szektorban (369 536 forint),
  2. a műszaki és mérnöki munkakörökben (367 156 Ft),
  3. valamint az orvos és egészségtudomány (342 417 Ft) területeken várnának a pályakezdők.

Ezzel szemben a legalacsonyabb igényei a pedagógusi pályán és a bölcsészettudományok területén elhelyezkedőknek vannak.

Grafika: Zyntern.com

A háromezer 26 és 28 év közötti fiatal válaszaiból az is kiderül, hogy a fiatalok számára a legkevésbé fontos szempont, hogy a vállalat nemzetközi háttérrel rendelkezik-e vagy sem. Az otthoni munkavégzés a lista vége felé helyezkedik el, míg a korábbi évekhez képest a cég hírneve jelentősen nagyobb hangsúlyt kapott a pályakezdők preferencia listáján.

A kutatásban részt vevő fiatalok döntő többsége – 59 százalékuk – nemzetközi nagyvállalatnál szeretne elhelyezkedni. A válaszadók közel fele válaszolta, hogy hazai nagyvállalatnál vagy kis- és közepes vállalkozásnál is szívesen dolgozna. A kitöltők 37 százaléka gondolkodik saját vállalkozás indításán. Érdekesség, hogy míg a budapestiek 64 százaléka dolgozna multinacionális vállalatnál, addig a vidékieknek csak az 52 százaléka.

Idén a pályakezdők válaszai alapján a legnépszerűbb cégek között telekommunikációs vállalatok, big4ok, bankok és hazai nagyvállalatok is megtalálhatók voltak.

Akár negyvenszázalékos béremelkedés. A diákmunka idén jóval kifizetődőbb, mint tavaly volt. A minimálbér emelése és a 25 éven alattiak szja-kötelezettségének eltörlése a legalacsonyabb bérezésű állásokban automatikusan negyvenszázalékos nettó béremelkedést jelent, de a Meló-Diák tapasztalatai szerint hasonló mértékű növekedés érezhető a jobban megfizetett állásokban is. A megkérdezett fiatalok több mint kétharmada 1300 és 1500 forint közé tette az elfogadható nettó órabért. A diák munkavállalók közül a legtöbben a fizetés alapján választanak a lehetőségek közül. A bérezés mellett a tapasztalatszerzés, a szakmai gyakorlat, a karrierlehetőség, a függetlenedés, a család támogatása és a társaság is fontos szempont a munkavállalás során.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Új Néplap/Csabai István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.