Nem csitul az infláció, belehúznak a jegybankok

A vártnál nagyobb mértékben, 75 bázisponttal emelt kamatot az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, az MNB pedig 50 bázisponttal növelte az irányadó jegybanki eszköz, az egyhetes betét kamatát.

Fellegi Tamás Péter
2022. 06. 16. 14:25
Views of Washington DC
Federal Reserve
Views of Washington DC WASHINGTON DC, USA - DECEMBER 2: A landscape worker walks near the Marriner S. Eccles Federal Reserve building in Washington DC on December 02, 2021. Kerem Yucel / Anadolu Agency (Photo by Kerem Yucel / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: KEREM YUCEL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután egyelőre egyre magasabb inflációs számok látnak napvilágot Európa országaiban és az USA-ban, és nem látszik még, hogy mikor jön a fordulat, a jegybankok kénytelenek a helyzethez alkalmazkodni, és erősíteni az infláció elleni küzdelmet. Jóllehet a legnagyobb mértékben az energia-, és élelmiszerárak emelkednek mindenhol, mégpedig elsősorban az orosz–ukrán háború következtében, amire a jegybankoknak nincs ráhatásuk, az inflációt fűtő egyéb tényezőket azonban vissza tudják szorítani kellően szigorú monetáris politika alkalmazásával.

Múlt hét péntekig úgy tűnt, hogy most már a két nagy jegybank, a Fed és az Európai Központi Bank (EKB) előre bejelentett lépésekkel, kiszámíthatóan tudja végrehajtani a kamatemelési ciklust, ennek megfelelően az MNB is lassított a korábbi gyors ütemen. 

Pénteken azonban a vártnál lényegesen rosszabb amerikai inflációs adat jelent meg, ami pánikot váltott ki világszerte a pénzügyi piacokon. 

A befektetők arra kezdtek számítani, hogy a Fed nagyobb ütemben és magasabbra fogja emelni a kamatot, mint gondolták, és hogy akár az EKB is ugyanerre kényszerülhet, így a korábban gondoltnál magasabb kamatszintek alakulnak ki, ami növelheti egy gazdasági visszaesés veszélyét.

A tőzsdéken azonnali és erős eladási hullám indult, ugyanez zajlott a kriptodevizák piacán is, és sok kisebb valuta, köztük a forint és a lengyel zloty is erősen gyengülni kezdett, egyúttal az euró a dollárhoz képest is süllyedésnek indult. Szerdán már csillapodott a pánik, de végül a félelmek beigazolódtak: a Fed valóban 75 bázisponttal emelt a korábban jelzett 50 helyett. Közleményükben ugyan jelezték, hogy a továbbiakban nem kell ilyen nagy lépésre számítani, amire átmenetileg meg is nyugodtak a piacok, azonban nyilvánvaló, hogy ha újabb kedvezőtlen adat lát napvilágot, a Fed ismét rákényszerülhet a nagyobb emelésre.

Ezt követően a mai napon az Magyar Nemzeti Bank (MNB) is megemelte 50 bázisponttal a jelenlegi irányadó jegybanki eszköz, az egyhetes betét kamatát, ami így 7,25 százalék lett. A tervek szerint csak a következő kamatdöntő ülésen került volna sor ilyen lépésre, azonban amint Virág Barnabás, a jegybank alelnöke elmondta, a jelenlegi felgyorsult folyamatokhoz rugalmasan kell alkalmazkodni. AZ MNB számára döntő fontosságú a Fed illetve az EKB kamatszintje, ezért a nagyobb amerikai emelés önmagában is indokolta az itthon lépést, de a héten lezajlott piaci turbulenciák is szükségessé tették ezt.

Virág Barnabás szerint a várható kamatpálya ezzel kissé magasabb lesz, és valószínűleg a várható inflációs előrejelzést is megemelik, azonban változatlanul arra számítanak, hogy 

az év második felében az áremelkedési ütem tetőzik, így a jegybank őszig fogja emelni az alapkamatot, ami összezáródik az egyhetes kamattal, és ekkor az alapkamat visszaveszi szerepét mint irányadó jegybanki eszköz.

A továbbiak szempontjából még döntő lesz, hogy az EKB mekkora lépésekben emel kamatot. Christine Lagarde, az EKB elnöke a héten azt kommunikálta, hogy júliusban 25 bázisponttal indul a kamatemelési ciklus, azonban nem lehet kizárni, hogy a Fedhez hasonlóan nagyobb ütemre kényszerülnek. Kétségtelen, hogy a két nagy jegybank erősen lemaradt a kamatemelési ciklussal, hiszen a Fed esetében még a nagy emelés után is csak 1,75 százalék a kamatszint, az EKB esetében pedig a bankok által igénybe vehető jegybanki betét még egyenesen negatív tartományban van, –0,5 százalék, ahonnan igencsak van hová emelni.

A Fed lépése után emelkedésbe kezdtek az amerikai tőzsdék, főleg arra a jelzésre, hogy nem szándékoznak újabb 75 bázispontos emelést végrehajtani, a forint pedig az MNB lépése után erősödni kezdett. A hangulat azonban délutánra újra elromlott, az inflációs félelmek még erősek.

Borítókép: a Fed székháza Washingtonban (Fotó: Kerem Yucel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.