Vége az olcsó albérletek korának

Ismét hónapról hónapra emelkednek az átlagos bérleti díjak, visszatértek a járvány előtti árak.

Pintér
2022. 06. 06. 6:55
null
20200728 Székesfehérvár Albérlet, költözés. Fotó: Pesti Tamás PT Fejér Megyei Hírlap Fotó: Pesti Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyakorlatilag állandósult a drágulás az országos albérletpiacon, vagyis

a járványhatás és a viszonylag alacsonyabb bérleti díjak ideje a múlté.

A KSH–Ingatlan.com lakbérindex friss adatai szerint a bérleti díjak áprilisban havi összevetésben országos szinten két százalékkal nőttek, a fővárosban szintén kétszázalékos volt a drágulás.

Éves összevetésben 19 százalékkal kell többet fizetni a kiadó lakásokért mind Budapesten, mind az ország többi nagyvárosában.

– Az országos adatokat nézve legutóbb 2020 decemberében volt példa havi szintű bérletidíj-csökkenésre. Azóta minden hónapban kisebb-nagyobb mértékű havi szintű drágulást mutatott a lakbérindex, ami az idén valamivel nagyobb mértékben tovább folytatódott – magyarázta az adatokat Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A bérleti díjak emelkedésében továbbra is szerepet játszik az albérletpiac kiegyensúlyozatlansága, vagyis az, hogy a kínálat nem tart lépést a kereslettel.

A bizonytalan gazdasági környezet, a megugró infláció és a felfelé kúszó lakáshitelkamatok, valamint az Ukrajnában zajló háború mind felfelé nyomják a kiadó lakások bérleti díját.

– Szintén hatással van a bérleti díjakra, hogy sok cégnél kezd visszaállni a járvány előtti munkarend, azaz a home office-ból áttérnek az irodai munkára, ez szintén fűti a keresleti oldalt – mutatott rá Balogh László, hozzátéve, hogy továbbra is lehet viszonylag kedvező bérleti díj mellett megfelelő kiadó lakást találni, ám ezek nagyon gyorsan elkelnek.

A hirdetési portál legfrissebb adatai szerint

Budapesten idén májusban átlagosan 175 ezer forintért kínálták a kiadó lakásokat, szemben az egy évvel korábbi 130 ezer forinttal.

Továbbra is a Belváros a legdrágább 250 ezer forinttal, de a legolcsóbb kerületnek számító XXI. kerületben is 120 ezer forint fölött volt az átlagos bérleti díj.

A megyeszékhelyek közül Tatabánya és Székesfehérvár a legdrágább, ahol 135-135 ezer forintért hirdetik a tulajdonosok a kiadó lakóingatlanokat.

Májusban már csupán négy olyan megyeszékhely volt, ahol százezer forint alatt maradtak a bérleti díjak: Kaposvárott, Miskolcon, Szekszárdon és Békéscsabán jellemzően 80-95 ezer forintért lehet kivenni egy bérlakást egy hónapra.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Fejér Megyei Hírlap/Pesti Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.