Csak minden második ember utazhat kedve szerint

Hiába tért vissza az utazási kedv, a jelenlegi inflációs környezetben a válaszadók csaknem fele már nem engedheti meg magának, hogy olyan gyakran és oda utazzon, ahová éppen szeretne. Ennek ellenére 45,4 százalékuk a jövőben is a saját kényelmi és érdeklődési igényeiket szem előtt tartva szervezi majd a nyaralásait – derül ki az Allianz Hungária Zrt. utazási szokásokat vizsgáló júniusi, nem reprezentatív kutatásból. A felmérés rávilágított arra is, hogy a járvány hatására a biztonság lett a fő szempont az utazások tervezésénél, legyen szó egészségről, közlekedésről vagy szállásról. Kiderült továbbá az is, hogy mit várunk egy utazástól, miként fogunk nyaralni a jövőben és mennyire tudunk kikapcsolódni ilyenkor.

Magyar Nemzet
2022. 07. 17. 8:40
null
Balatonfenyves, 2022. június 5. Fürdõzõk a Balatonban a balatonfenyvesi szabadstrandon 2022. június 4-én késõ este. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt két évben a Covid-helyzet miatt sok esetben kiszámíthatatlanná vált az utazás, és órákat töltöttünk azzal, hogy naprakészek legyünk az aktuális előírásokkal kapcsolatban. Éppen ezért inkább akkor sem utaztunk külföldre, amikor éppen lehetett, vagy az utazás előtti hetekre, napokra hagytuk a szervezést. Idén nyáron a pandémia szempontjából talán úgy érezhetjük, mintha minden újra a normális kerékvágásban menne, de a járvány még nem múlt el, és a közlekedési szektor kiszámíthatatlanságai – késések, tömeges járattörlések, elkevert csomagok –, valamint Ukrajna orosz megszállása miatt továbbra is bizonytalanságokra számíthatunk. 

Később kezdjük szervezni, de többet stresszelünk

A biztosító felmérése rámutatott, hogy az elmúlt két év tapasztalatai alapján a válaszadók több mint fele (51,2 százaléka) egy-két hónappal az utazás előtt kezdi el szervezni azt. A válaszadók harmada ennél is előrelátóbb, és fél évvel korábban elkezdi tervezni a nyaralását. Elenyésző viszont azok száma (2,9 százalék), akik már egy évvel korábban nekifognak a szervezésnek, és azoké is, akik az utolsó pillanatra, csupán pár nappal a kitűzött időpont előttre hagyják (2,2 százalék) az ügyintézést.

A megérdezettek csaknem ötven százaléka úgy véli, az óriási mértékű áremelkedés lett a legnagyobb nehezítő tényező a külföldi nyaralások kapcsán, főként a repülőjegyek esetében, ezért már nem engedhetik meg maguknak, hogy olyan gyakran és oda utazzanak, ahová szeretnének. 

Emellett ugyanennyi válaszadó számára rengeteg idővel és stresszel járt utánanézni az aktuális utazási és járványügyi szabályoknak az elmúlt időszakban. 39 százalékuk számára pedig különösen bosszantó, hogy a világban és a körülöttünk zajló események folyamatos változása miatt nem tud semmit időben megtervezni.

Fontos az előzetes, körültekintő tájékozódás

Ennek ellenére a legtöbben (45,4 százalék) azt vallják, hogy a Covid-helyzet nem változtatott az utazástervezési szempontjaikon, és a jövőben is a saját kényelmi, illetve érdeklődési igényeiket szem előtt tartva szervezik az utakat. 

Sokak számára (39,8 százalék) viszont a nagyobb biztonságérzet miatt prioritás lett, hogy saját apartmant vagy házat béreljenek, továbbá 27,3 százalék számára a belvárosi elhelyezkedés is fontos tényező a szállás kiválasztásánál, hogy minél kevesebb tömegközlekedéssel is könnyen elérhetők legyenek a látnivalók. Ugyanakkor mindössze 8,3 százalék azok száma, akik tömegközlekedés helyett szívesebben bérelnek autót vagy vesznek igénybe autómegosztó szolgáltatást a célországban.

Az utazók csaknem negyedének (24,4 százalék) a pandémia következtében az ár lett a fő szempont az utazások során, így mindenből a legolcsóbbat választják, legyen szó közlekedésről, szállásról, étkezésről vagy programokról.

Az utak időtartamát tekintve a válaszadók csaknem 41 százaléka szerint a rövid kiruccanások és a hosszabb utazások kombinációja a legjobb, így mindkettővel tervez a jövőben. 34,6 százalékuk inkább ritkán, évente egyszer-kétszer szeretne majd utazni, de akkor hosszabb időre. 24,6 százalékuk ezzel szemben évente legalább négyszer tervez utazni, ám rövidebb időszakokra.

Az utazásokra való felkészülés során a megkérdezettek 76 százaléka számára elsőbbséget élvez az előzetes, körültekintő tájékozódás annak érdekében, hogy váratlanul felmerülő helyzetek esetén is egészségügyi és pénzügyi biztonságban érezhesse magát. Közel harmaduk ezen felül több járulékos költséggel – így például utasbiztosítással és egészségbiztosítással – tervez, mint korábban. 

Minden negyedik utas vallja azt, hogy a Covid-időszak előtt nem tervezte meg előre a nyaralása programjait, de most már ez is fontos számára. Utazásszervezőt viszont csupán 12,7 százalék választ, hogy ezzel is csökkentse a szervezéssel járó stresszt. Ezenkívül kevesebb mint egy százalék állítja csak, hogy ugyanúgy készül utazásaira, mint a járványidőszak előtt.

Az utasbiztosításban bízunk a leginkább

A válaszadók számára legnagyobb arányban (42,9 százalék) a célországban való megbetegedés vagy baleset okozhatja a legtöbb bosszúságot egy utazás során, de a csomagok elkeveredése (15,9 százalék), illetve a járatkésések és -törlések (14,9 százalék) is idegtépő perceket okoznak. Ilyen esetekben viszont egy ezekre a kockázatokra kiterjedő utasbiztosítással kártérítést kaphatunk, illetve szükség esetén fedezhetjük a kórházi ellátásunkat vagy hazaszállításunkat. Éppen ezért 

a megkérdezettek 83 százaléka elsősorban utasbiztosítással biztosítja be magát és a családját a változó, kiszámíthatatlan  utazási körülményekkel szemben, enélkül nem megy külföldre. Közülük 23,4 százaléka pedig olyan utasbiztosítást választ, amely a járványhelyzetből adódó kockázatokat, például a járattörlést is lefedi.

Figyelemre méltó még, hogy a nyilatkozók 65 százaléka a bizonytalanságok kiküszöbölésére kizárólag olyan szállást foglal, ami előzetesen lemondható és aminek az ára visszaigényelhető, vagy olyat, amit a helyszínen kell kifizetni. Ehhez hasonlóan a felmérésben résztvevők negyede csak átfoglalható vagy visszatéríthető repülő-,hajó-,vonat- vagy buszjegyet vesz, hogy ne vesszen el a kifizetett összeg, ha történik valami. Ugyanennyien pedig az autós utazást részesítik előnyben, hogy rugalmasan tudjanak közlekedni és jó eséllyel bárhonnan haza tudjanak jutni, ha baj van.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.