Dopping az új lakásoknak

Újabb adókedvezmény jöhet: a 2024 végéig meghosszabbított kedvezményes lakásáfa akár 2028. december 31-ig is alkalmazható, ha az építést 2024-ig megkezdik – közölte a pénzügyminiszter tegnap a közösségi oldalán.

Horváth Éva
2022. 08. 31. 5:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány 2024. december 31-ig meghosszabbította az ötszázalékos lakásáfát, ez évente kétszázmilliárd forintot hagy az embereknél – hívta fel a figyelmet Varga Mihály a Facebookon közzétett tegnapi bejegyzésében. 

Az új építésű lakóingatlanokra vonatkozó kedvezményes általánosforgalmiadó-mérték alkalmazásáról szóló rendelet szerint a lakásáfa-kedvezmény minden újonnan épített ingatlanra érvényes, ha az újonnan épített lakás alapterülete maximum 150 négyzetméter, az új építésű családi ház alapterülete maximum háromszáz négyzetméter. Az eddigi szabályok értelmében 2022. december 31-ig élhettek a fejlesztők, építtetők az ötszázalékos áfával: ha eddig az időpontig megszerzik az építési engedélyeket vagy megtörténik az egyszerű bejelentés, akkor további négy évük van az építkezésre. Majd az újabb határidő 2026 vége, amikor be is kell fejezni az új lakóingatlanokat, hogy élhessenek a kedvezményes adózás lehetőségével – összegezte az Portfólió.hu.

– Miután 2016 és 2019 között érvényben volt az új lakások ötszázalékos áfája, 2020-ra harmincezer lakás épült. Ez olyan helyzetet teremtett, amilyet több mint tíz évig el sem lehetett képzelni. Ez volt a hazai újlakás-piac „doppingszere” – fogalmazott megkeresésünkre Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. – Az intézkedésnek viszont meglett a várt eredménye: egyensúlyba hozta az új lakások piacán a keresletet és a kínálatot. Egy évig szünetelt a rendszer, 2020. ­január 1-jétől december 31-ig, azt követően pedig már a hazai újlakáspiac életmentő gyógyszere lett az ötszázalékos, kedvezményes áfa – érzékeltette az intézkedés súlyát Balogh László.

A mostani háborús, válságos időkben pedig kifejezetten aranyat érhet a 2024 végéig meghosszabbított kedvezményes lakásáfa, ami akár 2028. december 31-ig is alkalmazható, ha az építést 2024-ig megkezdik. Az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője hangsúlyozta: az új lakások piacának lendülete felpörgeti az építőipart, a beruházásokat és mindezekkel együtt a gazdasági növekedést. Arról már nem is beszélve, hogy ezeknek az új ingatlanoknak az esetében már elvárás a energiahatékonyság fokozott figyelembevétele, ami a jelenlegi és akár jövőbeni energiafogyasztás, valamint a piacok állapota szempontjából cseppet sem mellékes szempont.

A pénzügyi tárca vezetője jelezte: az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) kezdeményezte, hogy a kedvezményes áfakulcs 2028. december 31-ig alkalmazható legyen, ha az építési engedély 2024 végéig véglegessé vált, vagy egyszerű bejelentés esetén az építést eddig az időpontig bejelentették. A kérést a Pénzügyminisztérium megvizsgálta és támogatja. 

A javaslatot ősszel tárgyalhatja az Országgyűlés.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.