Maradnának a német atomerőművek? Már Scholz is mérlegeli

Döntést a kormány az áramellátás stressztesztje alapján hoz. Válsághelyzet esetén a Zöldek sem zárják ki teljesen, hogy változtassanak az álláspontjukon.

Magyar Nemzet
Forrás: Der Spiegel2022. 08. 03. 17:21
SCHOLZ, Olaf
Berlin, 2022. július 4. Olaf Scholz német kancellár sajtótájékoztatót tart a legnagyobb munkavállalói és munkaadói érdekképviseletek vezetõivel az infláció kezelésérõl folytatott megbeszélés után Berlinben 2022. július 4-én. A szociáldemokrata kormányfõ szerint történelmi kihívás elé állította Németországot az ukrajnai háború és a koronavírus-világjárvány miatt elindult drágulás. MTI/EPA/Filip Singer Fotó: Filip Singer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre racionálisabb álláspont kerekedik felül az energiahiánytól való félelem nyomán a német kormánykoalícióban, amelyet már eddig is megterheltek az energiapolitikai nézeteltérések. Olaf Scholz szövetségi kancellár szerdán maga is nyíltan felvetette annak a lehetőségét, hogy hosszabbítsák meg az idei bezárásra ítélt utolsó három német atomerőmű élettartamát — számolt be róla a Der Spiegel hamburgi hírmagazin portálja.

Döntést a kormány majd az áramellátás stressztesztje alapján hoz, amely a beszámoló szerint hamarosan elérhető lesz. A szociáldemokrata (SPD) kancellár arról is beszélt, az atomerőművek ugyanakkor „kizárólag az áramtermelésben lennének relevánsak, és abban is csak kis részben” — ennek az a jelentősége, hogy az atomenergia földgázzá alakításáról ugyancsak vita folyik, ami szintén megterheli a német elitet. 

Mindamellett van értelme (a dolognak) — mondta a kormányfő. 

Indoklásul azt fűzte hozzá, hogy Bajorországban nagyon lassan haladtak például a szélenergia-kapacitás kiépítésével. Ugyancsak lassabban haladt a tervezettnél a villamosenergia-átviteli hálózat déli irányú kiépítése.  

Scholz arról is beszélt, hogy erősödhet a német energiaellátás Oroszországtól való függetlensége, a gáztárolók feltöltöttsége jobb, mint korábban, és az év végétől pedig üzembe helyezhetik a tervezett LNG-terminálokat (cseppfolyósított gáz). 

A Der Spiegel cikke rámutat, az orosz gázszállítás leállásától való félelmek nyomán a pártok közül különösen a szabaddemokrata FDP és az ellenzéki keresztény uniópártok (CDU/CSU) voltak a szószólói az utolsó német atomerőművek élettartam-hosszabbításának. Ám a jelenlegi törvényi szabályozás értelmében az év végével ezeknek is le kellene állniuk. A kormánypártok közül az SPD és különösen pedig a Zöldek eddig szkeptikusnak bizonyultak. 

Válsághelyzet esetén azonban a Zöldek sem zárják ki teljesen, hogy változtassanak az álláspontjukon, és legalább átmeneti felmentést adjanak, különösen az Isar–2-es bajorországi erőmű esetében. Markus Söder bajor miniszterelnök (CSU) pedig az ellentmondásos megítélésű, repesztéses gázkitermelést is lehetővé tenné, főleg Alsó-Szászországban.     

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

   

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.