Romániai aszálymérleg

Az idei búzaterméssel kapcsolatos pontos adatokat csak a jövő héten közlik.

Csinta Samu (Sepsiszentgyörgy)
2022. 08. 12. 10:15
ROMANIA-CLIMATE-DRAUGHT-FEATURE
ROMANIA-DROUGHT-ENVIRONMENT Fotó: DANIEL MIHAILESCU
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országszerte lezárult a búzaaratás – jelentette be Petre Daea román mezőgazdasági miniszter a legutóbbi bukaresti kormányülés elején. Az idei búzaterméssel kapcsolatos pontos adatokat csak a jövő héten közlik, annyit azonban sietett előrebocsátani a tárcavezető, hogy a termésből fedezni lehet majd a belföldi szükségletet, sőt exportra is futja. Annak ellenére, hogy az idei búzatermés 15-18 százalékkal kisebb a tavalyinál. 

A példátlan aszály minden kultúra tekintetében jelentős terméskárokat okozott, és a nyár folyamán a továb­biakban sem várható számottevő csapadék. A szakemberek már azt latolgatják, hogy az augusztus végére, szeptember elejére prognosztizált esőzések milyen mértékben járulhatnak hozzá a következő mezőgazdasági év megfelelő előkészítéséhez. 

A legutóbbi adatok összesítése alapján a szárazság eddig 284 400 hektár termőföldet sújtott, az érintett terület napi 16 391 hektáros átlaggal nő. A mezőgazdasági tárca közleménye szerint a szárazság többek között 154 500 hektár búzát és tritikálét, 22 600 hektár árpát, zabot és rozst, 25 ezer hektár repcét és 49 900 hektár kukoricát érintett. Eddig harminc megyéből jelentettek aszálykárokat.

A matek természetesen mindenkinél másképpen érvényesül. Míg a mezőgazdasági minisztérium adatai szerint az aszály körülbelül ötvenezer hektáron károsította súlyosan a kukoricatermést, a gazdálkodók szerint az aszálykáros termőterület annak tízszerese, legkevesebb ötszázezer hektár. 

Úgy vélem, a száraz­ság mintegy félmillió hektáron tette tönkre a kukoricát, míg a búza esetében háromszázezer hektáron. Egy modern technológiát használó farmon a hektáronkénti termésátlag nem lesz több öt tonnánál, ami fele egy átlagos év terméshozamának

 – idézte a Ziarul Financiar című gazdasági napilap egy több mint kétezer hektáron gazdálkodó cég tulajdonosát. A kukorica termőterülete Romániában 2,6 millió hektár körüli, ezzel 2021-ben Románia volt az Európai Unió legnagyobb kukoricatermesztője és -exportőre. A tavalyi termés megközelítette a 14,5 millió tonnát.

A keleti szomszéd a sárgarépa-termesztés terén is az unió élvonalába tartozik. Az Eurostat adatai szerint tavaly 7570 hektáron ültettek répát Romániában, amivel az ország a hatodik helyen áll az Európai Unióban. A termés 103 ezer tonna volt, ami azonban a belső fogyasztás fedezésére sem volt elegendő. Így tavaly csaknem 41 ezer tonna sárgarépát voltak kénytelenek importálni 17,2 millió dollár értékben, míg a kivitel csak 1070 tonna volt. Az idei mérleg ennél majdnem harminc százalékkal látszik silányabbnak.

Borítókép: a takarmányellátás is veszélybe kerülhet a szárazság miatt (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.