időjárás 3°C Aranka 2023. február 8.
logo

Bírságokkal zárult a nyári ellenőrzés

Köpöncei Csilla
2022.09.03. 08:15
Bírságokkal zárult a nyári ellenőrzés

Csaknem 4700 ellenőrzés, tíz tonna forgalomból kivont étel és 31,5 milliárd forint bírság – ez az idei nyári szezonális ellenőrzés-sorozat mérlege. Az országos akció során számos szabálytalanságot fedtek fel a hatóság szakemberei, ugyanakkor egyes területeken határozott javulást tapasztaltak az előző évekhez képest.

Vegyes eredményekkel zárult a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) idei kiemelt nyári ellenőrzés-sorozata. A hatóság tájékoztatása szerint a július elsején kezdődő országos akció során a szakemberek csaknem 4700 ellenőrzést végeztek el, valamint 14 ezernél is több hazai és külföldi élelmiszertételt vizsgáltak meg. 

A  feltárt szabálytalanságok miatt az ellenőrök 87 alkalommal éltek figyelmeztetéssel, 425 esetben szabtak ki bírságot, amelynek összege megközelítette a 31,5 millió forintot. A vállalkozások tevékenységének korlátozására 37 esetben volt szükség. 

A Nébih szerint a tavalyihoz képest alacsonyabb volt a forgalomból kivont élelmiszerek aránya, de a mennyiségük még így is csaknem elérte a tíz tonnát. Ezek túlnyomórészt lejárt vagy jelölési hibás termékek voltak, csekély számban akadtak közöttük fogyasztásra alkalmatlan vagy ismeretlen eredetű élelmiszerek. 

A korábbi évekhez képest határozottan kevesebb minőségi kifogás merült fel a zöldségek és a gyümölcsök ellenőrzésekor – húzta alá a Nébih.

A hatóság irányításával a hivatal saját ellenőrei és a járási szervezetek szakemberei a turisztikai szempontból frekventált helyeken, rendezvényeken működő élelmiszer-vállalkozások tevékenységére, az ifjúsági és gyermektáborok étkeztetésére, a zöldségek, gyümölcsök, alkoholos italok forgalmazására fókuszáltak. 

Az idei ellenőrzés-sorozatnak azonban új célterületei is voltak. Ilyen például a vásárlói saját csomagolóanyag használatának ellenőrzése, a „repoharak” kezelése, az úgynevezett helyettesítő termékek – növényi alapú sajtkészítmények, diópótló töltelék – használata és a megfelelő vásárlói tájékoztatás vizsgálata. 

A tartós kánikulára tekintettel az ellenőrök kiemelt figyelmet fordítottak a hűtési lánc biztosítására is. Ez utóbbival kapcsolatban a múlt évhez képest több volt a probléma, viszont kevesebb nyomonkövethetőséggel összefüggő hibát észleltek a szakemberek.

Átalakul a felügyelet 

Lemondott posztjáról Bognár Lajos, az országos főállatorvos, ezt követően miniszteri biztosként irányítja tovább az élelmiszerlánc-biztonság felügyeletét – közölte az Agrárminisztérium. A tárca tájékoztatása szerint az ellátásbiztonság fokozása érdekében új helyettes államtitkár felel az élelmiszer-gazdasági, -kereskedelmi feladatok erősítéséért, a feladatot Felkai Beáta Olga látja el. A döntéssel gyakorlatilag különválik a két szakterület, míg az állategészségügyi, járványvédelmi feladatokért a miniszteri biztos felel, az élelmiszer-biztonsággal összefüggő felügyelet a helyettes államtitkársághoz kerül.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.