Saját magát gyengíti az unió

Úgy tűnik, a brüsszeli döntéshozatal nem kizárólag az Európai Unió érdekeit tartja szem előtt – mondta a Magyar Nemzetnek Palóc André. A Századvég vezető elemzője utalt arra, hogy míg Európa nagy vesztese a jelenlegi helyzetnek, addig Amerikát kevésbé viseli meg a válság. Jelezte: ha az energiaárak miatt visszaesik a termelékenység és munkahelyeket kell megszüntetni, akkor csak utóbb derül ki, hogy ez mekkora kiesést jelent a tagállamok költségvetéseiben. Ez nagyságrendileg sokkal nagyobb összeget tehet ki, mint amennyibe az Ukrajnának juttatott támogatások kerülnek, pedig az sem kevés.

2022. 09. 22. 6:05
Demonstration of the nationwide day of action "Hot Autumn"
Demonstration of the nationwide day of action "Hot Autumn" Fotó: HEIKO REBSCH
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre egyértelműbb, hogy az orosz–ukrán háború és a szankciós politika árát Európa fizeti meg. Már a The New York Times is arról cikkezett, hogy a bevezetett embargós lépések miatt szenved energiaválságtól a kontinens. A drágulásnak tovagyűrűző hatása is van. Amelyik vállalkozás nem tudja kigazdálkodni az elszaladt költségeket, kénytelen leállítani a termelését. Ez pedig egyenes út az elbocsátásokhoz. Nem beszélve arról, hogy az unió eurómilliárdokkal támogatja az államcsődben lévő Ukrajnát. Ehhez hitelre van szüksége, arra pedig igen kevés az esély, hogy ezt a pénzt az ukrán állam valaha is visszafizeti.

– Európa olyan nagy árat fizet a háború és a szankciók hatása miatt, hogy jelenleg annak csak a töredékét lehet még felmérni. Azt például látjuk, hogy mennyivel drágul hónapról hónapra a gáz és az áram, ahogy azt is, hogy mekkora összegben juttat pénzt Brüsszel Ukrajnának. Azt viszont vélhetően csak később tudjuk meg, hogy a gazdasági visszaesés mekkora mértékben, milyen következményekkel és mekkora összegben érinti majd az egész Európai ­Uniót – mondta a Magyar Nemzetnek Palóc André. 

A Századvég vezető elemzője jelezte: ha visszaesik a termelékenység és munkahelyeket kell megszüntetni, akkor csak utóbb derül ki, hogy ez mekkora kiesést jelent az idei és a következő évek költségvetéseiben. Ez viszont nagyságrendileg sokkal nagyobb összeget tehet ki, mint amennyibe az Ukrajnának juttatott támogatások kerülnek. 

– Ha gazdasági szemmel nézzük, akkor kevés észszerűséget lehet felfedezni az Euró­pai Unió intézkedéseiben. A szankciós politika folytatódik, hiszen már a nyolcadik csomag van az asztalon. Úgy tűnik, Brüsszel egyelőre nem kívánja figyelembe venni, hogy mindez miként hat Európára. Ezt most másodlagos kérdésnek tekintik – emelte ki a vezető elemző. Hangsúlyozta: a következmények nemcsak a vállalkozásokra, hanem az átlagemberekre is jelentős terhet rónak. Az energia árát egyértelműen a szankciók lebegtetése és azok kivetése emeli. Ezzel pedig kéz a kézben jár az infláció növekedése.

– Feltehető a kérdés: miért teszi mindezt az unió vezetése? Erre az egyik válasz az lehet, miszerint hisznek abban, hogy ezek a lépések segítenek Ukrajnának és ártanak Oroszországnak. A másik válasz pedig az lehet, hogy a brüsszeli döntéshozatal nem kizárólag az Európai Unió érdekeit tartja szem előtt – mondta Palóc André. 

A vezető elemző utalt arra, hogy míg Európa nagy vesztese a jelenlegi helyzetnek, addig az Egyesült Államokat kevésbé viseli meg a válságos időszak. Elég, ha megnézzük az euró–dollár árfolyamot, amely az utóbbi javára változott az elmúlt hónapokban. – Ha nem sikerül visszafogni az energiahordozók árát, akkor arra lehet számítani, hogy tartós marad ez a folyamat. Ez további gyárak leállásával jár, de egész beszállítói láncok elakadhatnak. Ha például az üvegipar bajba kerül, akkor az az autóiparra is átgyűrűzik. Így nem csak azok a cégek kerülnek veszélybe, amelyeknek magas az energiaigényük – magyarázta.

Palóc André aggasztónak nevezte, hogy Brüsszelben a szankciók mellett kevésbé gondolkodnak azon, hogy mindezekre milyen válaszokat adjanak.

– Egyszerű belátni azt is, hogy ha a szankciók ilyen ütemben emelték meg az energiaárakat, akkor az embargós intézkedések átgondolása, egyes lépések kivezetése az ellenkező irányba hatna. Azaz: érezhetően olcsóbb lehetne az energia. A legjobb az lenne, ha közelebb kerülnénk a békéhez, de a friss hírek alapján erre most biztosan nem lehet alapozni – tette végül hozzá a Századvég vezető elemzője.

Borítókép: „Ami elég, az elég” – ez volt a fő üzenete egy németországi tüntetésnek szeptember elején (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.