A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Szijjártó Péter: Az ársapka valójában szankciós intézkedés

Magyarország semmilyen módon nem támogatja az ársapka bevezetését, mert az áremelkedéshez és ellátási hiányosságokhoz vezetne.

Munkatársunktól
2022. 09. 09. 14:44
SZKREKASZ, Kosztasz ; SZIJJÁRTÓ Péter
Brüsszel, 2022. szeptember 9. Kosztasz Szkrekasz görög környezetvédelmi és energiaügyi miniszter (j) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszélget az Európai Unió energiaügyi miniszterei rendkívüli tanácskozásának kezdetén az Európai Tanács brüsszeli székházában 2022. szeptember 9-én. MTI/AP/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A válságot megoldani nem fogják, az alapproblémát nem tudják megoldani, legfeljebb a tünetek enyhítésében lehet szerepük – fogalmazott Szijjártó Péter pénteken, az energiaminiszterek rendkívüli brüsszeli tanácskozása utáni sajtótájékoztatón a brüsszeli javaslatokról, amelyek az energiaválság enyhítését célozzák. Döntés nem született a tanácskozáson. 

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta: Brüsszel öt javaslattal állt elő, ebből négy abban is közös, hogy nemzeti szinten több ország is alkalmazza már. Ezek a villamos energia és a földgáz árának egymástól történő elválasztása, a fosszilis energiahordozókra kivetendő hozzájárulás, az energiapiacok likviditási helyzetének javítása (határidős ügyletek), valamint a leglényegesebb: az ársapka. Vagyis az unióba importált földgáz árának korlátozása. 

A mi fő szempontunk az, hogy Magyarország energiaellátása biztonságban legyen. Ez akkor biztosított, ha van elég földgáz. Hazánk energiafelhasználásának negyven százaléka a földgázhoz kapcsolódik, vagyis az ársapka, amely az orosz gáz európai piacról való kiszorítását célozza, abszurd

– fogalmazott.

Hangsúlyozta, hogy közgazdaságilag is abszurd, hiszen ha csökken a mennyiség, az az ár növekedéséhez fog vezetni, nem az ár csökkenéséhez. Kadri Simson, az EU energiaügyekért felelős biztosa el is ismerte, hogy ez egy politikai intézkedés, ettől nem várható árcsökkentés. 

Ráadásul a Gazprom világosan kijelentette, hogy ha ársapka van, búcsút inthetünk az orosz földgáznak. 

Vagyis ez egy ársapkának álcázott szankciós intézkedés, azért álcázzák ársapkának, hogy így minősített többséggel át lehessen nyomni kereskedelmi intézkedésként – mutatott rá Szijjártó Péter. 

Ha kitiltják az orosz földgázt, hazánk energiaellátását súlyos kihívások fogják érni – hangsúlyozta. 

Magyarország tehát semmilyen módon nem támogatja az ársapka bevezetését, mert az áremelkedéshez és ellátási hiányosságokhoz vezetne

– ismételte meg. 

A döntés tehát politikai döntés lenne, mi azonban nem ismerünk olyan politikai okot, ami miatt feladnánk hazák ellátásbiztonságát – mondta. 

Más tagországok is felszólaltak az ársapka ellen, összesen kilenc olyan ország volt, amely nem támogatta vagy fenntartásai voltak azzal kapcsolatban – jelezte Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy hazánk energiaellátása stabil lábakon áll.

 

Borítókép: Kosztasz Szkrekasz görög környezetvédelmi és energiaügyi miniszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben (Fotó: MTI/AP/Olivier Matthys)


 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.