időjárás 2°C Csenge , Ráhel 2023. február 4.
logo

Szijjártó Péter: Az ársapka valójában szankciós intézkedés

Munkatársunktól
2022.09.09. 14:44 2022.09.09. 14:53
Szijjártó Péter: Az ársapka valójában szankciós intézkedés

– A válságot megoldani nem fogják, az alapproblémát nem tudják megoldani, legfeljebb a tünetek enyhítésében lehet szerepük – fogalmazott Szijjártó Péter pénteken, az energiaminiszterek rendkívüli brüsszeli tanácskozása utáni sajtótájékoztatón a brüsszeli javaslatokról, amelyek az energiaválság enyhítését célozzák. Döntés nem született a tanácskozáson. 

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta: Brüsszel öt javaslattal állt elő, ebből négy abban is közös, hogy nemzeti szinten több ország is alkalmazza már. Ezek a villamos energia és a földgáz árának egymástól történő elválasztása, a fosszilis energiahordozókra kivetendő hozzájárulás, az energiapiacok likviditási helyzetének javítása (határidős ügyletek), valamint a leglényegesebb: az ársapka. Vagyis az unióba importált földgáz árának korlátozása. 

A mi fő szempontunk az, hogy Magyarország energiaellátása biztonságban legyen. Ez akkor biztosított, ha van elég földgáz. Hazánk energiafelhasználásának negyven százaléka a földgázhoz kapcsolódik, vagyis az ársapka, amely az orosz gáz európai piacról való kiszorítását célozza, abszurd

– fogalmazott.

Hangsúlyozta, hogy közgazdaságilag is abszurd, hiszen ha csökken a mennyiség, az az ár növekedéséhez fog vezetni, nem az ár csökkenéséhez. Kadri Simson, az EU energiaügyekért felelős biztosa el is ismerte, hogy ez egy politikai intézkedés, ettől nem várható árcsökkentés. 

Ráadásul a Gazprom világosan kijelentette, hogy ha ársapka van, búcsút inthetünk az orosz földgáznak. 

Vagyis ez egy ársapkának álcázott szankciós intézkedés, azért álcázzák ársapkának, hogy így minősített többséggel át lehessen nyomni kereskedelmi intézkedésként – mutatott rá Szijjártó Péter. 

Ha kitiltják az orosz földgázt, hazánk energiaellátását súlyos kihívások fogják érni – hangsúlyozta. 

Magyarország tehát semmilyen módon nem támogatja az ársapka bevezetését, mert az áremelkedéshez és ellátási hiányosságokhoz vezetne

– ismételte meg. 

A döntés tehát politikai döntés lenne, mi azonban nem ismerünk olyan politikai okot, ami miatt feladnánk hazák ellátásbiztonságát – mondta. 

Más tagországok is felszólaltak az ársapka ellen, összesen kilenc olyan ország volt, amely nem támogatta vagy fenntartásai voltak azzal kapcsolatban – jelezte Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy hazánk energiaellátása stabil lábakon áll.

 

Borítókép: Kosztasz Szkrekasz görög környezetvédelmi és energiaügyi miniszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben (Fotó: MTI/AP/Olivier Matthys)


 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.