Németországban elkezdődhet a cégek elvándorlása

Németországban ezekben a hónapokban kénytelenek ráeszmélni, hogy a klímacélokat nehezen lehet elérni a meghatározott dátumra. A kormány ezért most válaszút elé érkezett: vagy eltolja a kitűzött klímacélokat az energiaellátás, így a gazdaság és az emberek biztonsága érdekében, vagy felgyorsítja az átmenetet, tovább rontva ezzel a gazdasági helyzetet – írta a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség2022. 10. 07. 7:20
Energy problems are a topic in the MV state parliament
Energy problems are a topic in the MV state parliament Fotó: JENS BUTTNER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Német Vegyipari Szövetség (VCI) elnöke, Markus Steilemann arra figyelmeztetett, hogy Németországot a szövetségi kormány energiapolitikája miatt az a veszély fenyegeti, hogy ipari országból ipari múzeummá válik. – Az energiafordulat megvalósításához naponta tíz szélturbinára lenne szükség – mondta egy lapinterjúban. Hozzátette: egyelőre nem látja, hogy a szociáldemokrata Olaf Scholz vezette német szövetségi kormány hogyan akarja kezelni ezt az erőpróbát. Úgy véli, hogy a kabinet jelentős lemaradásban van az energiaátmenethez kitűzött célok tekintetében. Wolfgang Große Entrup, a VCI ügyvezető igazgatója szintén gyors előrehaladást sürgetett. 

Ez azonban komoly következményekkel járhat a német gazdaságra nézve, hiszen olyan mértékben emelkednek az energiaárak, hogy egyre több vállalkozás kénytelen jelentősen visszafogni vagy leállítani a termelést. Ha tovább sürgetik az energiaátmenetet – amelyre nincs felkészülve Németország –, akkor még a mostaninál is nagyobb bajba kerülhet a gazdaság.

– Ennek fényében a jól megtöltött gáztárolókról szóló sikertörténetek egyenesen cinikusak: azért vannak annyira tele, mert a termelő gazdaság egyre inkább megáll – ezt már Reinhold von Eben-Worlée, a Családi Vállalkozások Szövetségének vezetője mondta. A szervezet egy felmérésre hivatkozik, amelyben több mint hétszáz vállalat és egyesület vett részt. Szerinte a felmérés eredményei riasztó dolgot mutatnak. A gazdaság által eddig elért 12 százalékos gázfogyasztás-megtakarítás nem a puszta takarékosság és a hatékonyságnövelés eredménye. Nagy része a termelés visszafogásából, sőt teljes leállításából adódik. 

A vállalatok 27 százaléka rövid távon az energiaválságra úgy reagál, hogy átmenetileg vagy véglegesen felfüggeszti a tevékenységét, 48 százalékuk megvárja, hogyan alakul az év hátralévő része.

A villamos energia ára átlagosan 173 százalékkal emelkedett az előző évhez képest, a gázé pedig 224 százalékkal, így nem csoda, hogy minden második vállalat azt fontolgatja, hogy külföldre helyezi át a termelését, ahol valamivel olcsóbbak a fenntartási költségek.

Eközben Matthias Frederichs, a Német Építőanyag-szövetség vezérigazgatója arra figyelmeztetett, hogy Olaf Scholz kancellárnak a fenyegető gázhiány idején minden rendelkezésre álló energiaforrást fel kell használnia, ellenkező esetben csődök sorozata és elvándorlás fenyegeti Németországot. 

A jelek szerint a kormány nem ebbe az irányba kíván haladni, hiszen Robert Habeck szövetségi gazdasági miniszter a kabinet nevében nemrég megállapodott az RWE energiaipari vállalattal abban, hogy a tervezettnél nyolc évvel korábban, már 2030-ra megszüntetik a szénkitermelést. Az Alternatíva Németországért ellenzéki, jobboldali párt szerint ez a megállapodás felelőtlen a jelenlegi energiaválságra való tekintettel.

Borítókép: Szélturbinák Renzow városában (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.