Borszék visszanyerné régi hírnevét

A beruházás új lendületet adhat Erdély egyik leghíresebb, ma is zömében magyarok lakta üdülővárosának.

null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy lendületet adhat a székelyföldi Borszék turisztikai fejlődésének az új gyógyfürdő és wellnessközpont, amely egy hónap múlva nyitja meg kapuit. Az építkezés több mint egy évtizedig tartott, miután finanszírozási problémák miatt több alkalommal is leálltak a munkálatok. A székelyföldi város nemrég ismét megkapta a gyógyüdülőhely-települési státust, ami szakértők szerint zöld jelzést adhat a fejlesztéseknek. Borszék korábban Erdély egyik leghíresebb fürdő- és üdülővárosa, turistaközpontja volt, az Osztrák–Magyar Monarchia idejében Karlovy Varyval és Baden-Badennel vetekedett. Jelenleg vannak ugyan jelei az elmozdulásnak, de a település központját még mindig néhány omladozó, korábban patinás épület uralja.

A nyolcmillió eurós beruházásból elkészült gyógyfürdő és wellnessközpont építése 2011-ben kezdődött, a finanszírozás nagy részét a román fejlesztési minisztérium biztosította, amely 13,5 millió lejt (egymilliárd forint) különített el a célra. 

Mik József, Borszék polgármestere az Agerperes hírügynökségnek nyilatkozva arra emlékeztetett, hogy közel másfél évvel a munkálatok megkezdése után minden állami költségvetésből származó finanszírozás megszűnt. Mint elmondta: 2016-ban 13 millió lejes banki hitelt vett fel az önkormányzat, ehhez társultak a turisztikai minisztériumtól, a Hargita megyei tanácstól és a helyi költségvetésből származó források. A létesítmény területe 2900 négyzetméter. Nyáron, a kültéri medencék bevonásával napi ezer, télen hétszáz fő befogadására alkalmas. A fürdőhöz kezelőközpont is tartozik. Mik József szerint a wellnessközpont a turizmus újjáéledését hozza magával.

Horváth Alpár turizmuskutató, egyetemi oktató nemcsak Gyergyó vidéke, Hargita megye, hanem az egész Székelyföld legnagyobb horderejű fejlesztéseként jellemezte a létesítményt Facebook-bejegyzésében. 

A gyógyüdülőhely-települési státus több, mint a turisztikai üdülőhelyi státus, amit már korábban sikerült kormányhatározattal jogi érvényre juttatni. Borszék immár jelentős előnnyel indulhat a turizmusfejlesztési kormányzati forrásokért folytatott versenyben 

– fogalmazott a szakértő. Horváth Alpár egy korábbi nyilatkozatában nagy kihívásnak nevezte a következő időszakban az egészségturizmus támogatását, mivel Romániában nagyon jó adottságok vannak a legkülönfélébb betegségek gyógyítására és megelőzésére, viszont ez a leginkább tudásalapú ágazat. Mint mondta, nem elég egy fürdőt megépíteni és működtetni, szakorvosi szolgáltatásra, nagyon jól képzett személyzetre van szükség.

 

Borítókép: Borszék (Fotó: Facebook/Primăria Orașului Borsec-Borszék Város Polgármesteri Hivatala)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.