Eurostat: Az EU-ban Magyarországon volt a legolcsóbb a földgáz a háztartásoknak

Az Eurostat adatai szerint minden tagállamban jelentősen nőttek az áram- és gázárak, csökkentek viszont a számlákat terhelő illetékek és adók – olvasható a VG cikkében.

Forrás: Vg.hu2022. 11. 01. 16:24
null
Goleniów, 2022. szeptember 27. Nyomásmérõ óra a Baltic Pipe földgázvezetékre kapcsolása miatt kibõvített goleniów-i kompresszorállomáson, az északnyugat-lengyelországi város közelében 2022. szeptember 27-én, a Baltic Pipe átadásának napján. A beruházás a lengyel-dán energiabiztonsági együttmûködés keretében jött létre, amellyel a norvégiai földgázt a dániai hálózaton kereszül Lengyelországba juttatják a Balti-tenger alatt. Az új vezeték éves kapacitása 10 milliárd köbméter. MTI/EPA-PAP/Marcin Bielecki Fotó: Marcin Bielecki
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meredeken emelkedtek az Európai Unióban az átlagos háztartási villamosenergia-árak 2022 első fél évében 2021 azonos időszakához képest, a 100 kilowattóráért fizetendő összeg 22 euróról 25,3 euróra ugrott – derül ki az Eurostat adataiból. Ami a gázárakat illeti, azok 100 kilowattóránként 6,4 euróról 8,6 euróra emelkedtek. A közelmúltban a villamos energia és a gáz nagykereskedelmi ára is jelentősen nőtt, elsősorban a geopolitikai helyzet, az ukrajnai orosz katonai agresszió és az arra adott uniós válasz, vagyis a szankciók miatt.

 

Az egy évvel korábbihoz képest jelentősen csökkent viszont ugyanebben az időszakban a háztartásoknak felszámított végső villamosenergia- és gázszámlákban az adók és illetékek mértéke, mivel a tagállamok kormányzati juttatásokat és támogatásokat vezettek be a magas energiaköltségek mérséklésére. 

Az adók aránya a villanyszámlában 39-ről 24 százalékra, a gázszámlában pedig 36-ról 27 százalékra esett. Az Európai Bizottság hivatalos oldalán közzétett adatok szerint a háztartási villamosenergia-árak 2022 első felében 22 uniós tagállamban emelkedtek 2021 első fél évéhez képest.

A legnagyobb nemzeti valutában kifejezett emelkedést Csehországban regisztrálták (plusz 62 százalék), amely megelőzte Lettországot (plusz 59 százalék) és Dániát (plusz 57 százalék). 

A tagállamok közül ötben csökkentek a háztartási villamosenergia-árak: Hollandiában (mínusz 54 százalék), Szlovéniában (mínusz 16 százalék), Lengyelországban (mínusz 3 százalék), Portugáliában és Magyarországon (egyaránt mínusz 1 százalék). A hollandiai, szlovéniai és lengyelországi csökkenés az állami támogatásokhoz és kibocsátási egységekhez kapcsolódott, míg Magyarországon az árak szabályozottak.

Euróban kifejezve az átlagos háztartási villamosenergia-árak 2022 első felében Hollandiában (5,9 euró 100 kilowattóráért), Magyarországon (9,5 euró) és Bulgáriában (10,9 euró) voltak a legalacsonyabbak, míg Dániában (45,6 euró), Belgiumban (33,8 euró), Németországban (32,8 euró) és Olaszországban (31,2 euró) a legmagasabbak.

2021 első fél éve és 2022 első fél éve között a gázárak a 24 uniós tagállamból rendelkezésre álló adatok szerint 23-ban emelkedtek. A gázárak Észtországban (plusz 154 százalék) Litvániában (plusz 110 százalék) és Bulgáriában (plusz 108 százalék) emelkedtek a legnagyobb mértékben, elsősorban az energiaköltségek miatt. Csak egyetlen olyan tagállam volt, ahol a lakossági fogyasztók számára a földgáz ára ugyanebben az időszakban kismértékben csökkent: Magyarországon (mínusz 0,5 százalék ), ahol az árak szabályozottak.

Fotó: VG/Dénes Zoltán

Euróban kifejezve az átlagos háztartási földgázárak 2022 első felében Magyarországon (2,9 euró 100 kilowattóránként), Horvátországban (4,1 euró) és Lettországban (4,6 euró) voltak a legalacsonyabbak, míg Svédországban (22,2 euró), Dániában (16,0 euró) és Hollandiában (12,9 euró) a legmagasabbak – olvasható a VG cikkében.

Az eredeti cikk ide kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA-PAP/Marcin Bielecki)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.