Óriási áremelkedés a tűzifapiacon

Míg a kormány által indított tűzifaprogramban továbbra is hatósági áron juthatnak tüzelőhöz a vásárlók, a szabadpiacon valósággal elszabadultak az árak. A kereskedők szemtelenül magas áron kínálják a konyhakész tűzifát, nem ritka a köbméterenkénti 80-100 ezer forintos ár sem. Szakemberek szerint bár az energia- és szállítási költségek emelkedése valóban a drágulás irányába hat, a napjainkban tapasztalható áremelés túlmutat az infláció jelenlegi szintjén.

2022. 11. 13. 6:52
Varga Annamária
Budapest, 2015. január 8. Varga Annamária fût be a Hello Wood csapatának ezen a napon lebontott, tûzifából épített karácsonyfa-installációjából származó fahasábokkal soroksári családi házában 2015. január 8-án. A Design Terminállal és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel közösen épített tizenegy méter magas ünnepi installáció ötezer darab, összesen mintegy százötven mázsányi tûzifából épült. A hasábokat a fa lebontása után három rászoruló családhoz szállították. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a hazai tűzifapiacon már tavasszal jelentős áremelkedés kezdődött, a fűtési szezon kezdete előtt valósággal kilőttek az árak. Jóllehet, az állami tűzifaprogram keretében a vásárlók hatósági áron juthatnak a tüzelőhöz, a piaci alapon működő értékesítés sem állt le. A szakemberek szerint a kereskedők szemtelenül magas összeget kérnek a konyhakész, hasított tűzifáért. 

A tűzifa árát nagyban befolyásolja, mennyire van feldolgozva. Fotó: Faludi Imre

Elszálltak a tűzifaárak a piacon

 

Mocz András, a Magán-erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének elnöke lapunknak elmondta: a konyhakész tűzifa az elmúlt években is drága volt, most azonban már aránytalanul magas szintre kerültek az árak. Nem ritka, hogy egy köbméterért 80-100 ezer forintot is elkérnek a Tüzépek. 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint is nagy lendületet vettek a tűzifaárak szeptemberben. Az egységes, fűrészelt tűzifa ára októberben elérte a mázsánkénti 7950 forintot, ami erdei köbméterre vetítve hozzávetőlegesen 80 ezer forintot jelent. A nyár végén, augusztusban a KSH statisztikája szerint 5000 forint körül alakult a tűzifa ára mázsánként, míg egy évvel korábban 100 kilogramm tüzelőért még csak 4500 forintot kértek átlagosan a kereskedők. A lapunk által készített piaci körkép is hasonló eredményekről tanúskodik. Az egyik Pest megyei kereskedésben egy erdei köbméter körhálós tűzifa ára 64 ezer forint, míg egy másik budapesti Tüzépen 69 ezer forintot kérnek egy erdei köbméter ömlesztett tűzifáért. Találkozni azonban ennél jóval magasabb árú konyhakész tűzifával is, az egyik nógrádi kereskedő például 100 ezer forintos áron hirdeti a tüzelőt.

A kalodás és a hálós, konyhakész tűzifából egyre több helyen készlethiányra panaszkodnak a vevők, ami részben a munkaerőhiánnyal, részben a megnövekedett költségekkel magyarázható.

Olcsón adják az alapanyagot az erdészetek

Összehasonlításként a hatósági áras kormányzati tűzifaprogramban egy erdei köbméter tűzifa ára keménylombos fafajnál 30 ezer forint, a lágylombos, illetve a fenyő esetén 19 ezer forint. Mocz András szerint az áremelkedés hátterében részben az emelkedő energia- és üzemanyagköltségek állnak. – A felkészített tűzifa árára természetesen számos költség rakódik. Energia kell a fűrészeléshez, illetve a szállítás díja nagyon megugrott – emelte ki. Véleménye szerint azonban a mostani drágulás jóval meghaladja azt a szintet, amit a költségek növekedése indokolna. A szakember rámutatott arra is, hogy az erdészetek – magán- és állami gazdaságok – nem kapnak sokkal többet a fáért, mint a korábbi években. A keménylombos tüzelőnek való fát – az akác kivételével – bruttó 30 ezer forintos áron értékesítik, miközben a feldolgozott, konyhakész tűzifa ára elérheti a 120 ezer forintot is.

tűzifa
Azok, akik korábban is fával fűtöttek, már rég beszerezték az idei szezonra való tüzelőt. Fotó: Somogyi Hírlap/Lang Róbert

A többség már rég felkészült a szezonra

Mocz András szerint egyébként azok, akik korábban is fával fűtöttek, az elmúlt években jól bejáratott rendszeren keresztül biztosítják maguknak a tüzelőt. Vidéken a korábbi években, évtizedekben is sokan fával fűtöttek. Ezek az emberek pedig jellemzően nem a Tüzépeken, hanem az erdészetekben, „tő mellől” vásárolják a faanyagot, amit aztán hazafuvarozva a jól bejáratott fűrészessel összefűrészeltetik és maguk vagy más segítségével felhasogatnak.

– Természetesen ennek is van költsége, de biztosan nem éri el a 80–100 ezer forintot köbméterenként – mutatott rá az elnök. Ezek a háztartások egyébként sem érintettek a mostani helyzetben, hiszen jellemzően már a nyáron felkészültek a fűtési szezonra.

Van még mit tanulniuk a kezdőknek

– Akik a növekvő gázárak miatt most váltanak fatüzelésre, nekik meg kell tanulniuk ezt a folyamatot, ami természetesen nem megy egyik napról a másikra, sőt számos buktatót is tartogat – mondta Mocz András. A szakember szerint a kalodás, konyhakész tűzifát korábban is csak a tehetősebb vásárlóréteg engedhette meg magának, illetve a nagyon kis pénzű háztartások, amelyek zsákszámra veszik a tüzelőt.

– Tüzépen jellemzően azok vásárolnak, akiknek nem jelent gondot kifizetni azt a többletköltséget, ami a hasított, feldarabolt fára rakódik. De a másik véglet is itt vásárol, azok, akik egyszerre csak kis mennyiséget tudnak megvenni – jegyezte meg.

Kereslet egyébként még mindig van, ugyanakkor akik most vásárolnak, jellemzően már a következő szezonra készülnek fel. Hiánytól egyébként az elnök szerint nem kell tartani, csupán a vágási, feldolgozási kapacitásokban van némi fennakadás, de az is hamar rendeződni fog.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.