Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Rossz idők járnak Amerikára

A közelmúltban számos amerikai vállalati vezető figyelmeztetett a nehéz gazdasági időkre, az elmúlt hetekben pedig újabb elbocsátási és költségcsökkentési intézkedések léptek életbe az Egyesült Államokban. A gazdaság drasztikus visszaeséséről beszélt egy interjúban Jeff Bezos, az Amazon ügyvezető elnöke is – ismertette a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség2022. 11. 17. 10:30
BELGIUM-ECONOMY-RETAIL Fotó: JONAS ROOSENS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gallup elemzőcég felmérése szerint az amerikai gazdasági bizalmi index mínusz 45-re zuhant, ami július óta a legalacsonyabb érték. Hogy mekkorát fordult a világ mindössze két év alatt, azt jól mutatja, hogy a világjárvány előtt a gazdasági bizalmi index 2020 februárjában plusz 41 volt. A Gallup szerint a mostani mélypont valószínűleg a jövő évi recessziótól való félelmet tükrözi.

A közelmúltban számos vezető figyelmeztetett a nehéz gazdasági időkre, míg az elmúlt hetekben újabb elbocsátási és költségcsökkentési intézkedések léptek életbe. A gazdaság drasztikus visszaeséséről beszélt egy interjúban Jeff Bezos, az Amazon ügyvezető elnöke is.

– Nem tudom, hogy technikailag recesszióban vagyunk-e, a közgazdászok vitatkoznak ezen. Annyit mondhatok, hogy a gazdaság jelenleg nem néz ki túl jól. Lassulást és elbocsátásokat látunk a gazdaság számos ágazatában – jelentette ki Bezos, majd hozzátette, hogy ha most nincs is recesszió­ban az ország, a közeljövőben szinte biztosan abba kerül. 

Azt tanácsolta ezért az embereknek, hogy ha tehetik, akkor egy ideig ne költekezzenek ész nélkül.

– Ha magánszemélyként egy új nagy képernyős tévé vásárlásán gondolkodik valaki, talán lassítson, tartsa meg a készpénzt, és nézze meg, mi történik. Ugyanez a helyzet egy hűtőszekrénnyel vagy egy új autóval, bármi mással. Érdemes csökkenteni a kockázatokat. Ha valakinek kisvállalkozása van, az is inkább halasszon el néhány nagyobb vásárlást – tanácsolta az Amazon vezetője. Bezos azt is elmondta, miszerint annak meghatározása, hogy meddig fog tartani a recesszió, olyan dolog, amire szerinte a világ legtapasztaltabb közgazdászai sem tudnak választ adni. Ezért kell a lehető legészszerűbben cselekedni egy ilyen gazdasági helyzetben. Mint fogalmazott: 

reménykedni kell a legjobbakban, de fel kell készülni a legrosszabbra.

Az elmúlt hónapokban az Amazon leállította a távegészségügyi szolgáltatását, egy kivételével bezárta az összes amerikai hívásközpontját, bezárta az alulteljesítő üzletláncokat néhány raktárral együtt, és inkább lemondott néhány új raktár megvásárlásáról. A toborzási fronton az Amazon befagyasztja a munkaerő felvételét is. Az Amazon messze nincs egyedül, más technológiai óriások, a Meta és az Alphabet szintén csökkentették költségeiket, hogy ellensúlyozzák a válság okozta problémákat. De az egész technológiai szektorban leépítéseket és létszámstopot jelentettek be a cégek, vagy jelentősen mérsékelték a következő hónapokra tervezett felvételi céljaikat.

A briteknél is gyorsul az infláció 
Több mint négy évtizedes rekordra gyorsult októberben az éves brit infláció, amelynek fő hajtóereje az energiahordozók árának emelkedése. A brit statisztikai hivatal beszámolója szerint a lakhatási költségek nélkül számolt fogyasztói árindex a múlt hónapban 11,1 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Szeptemberben 10,1 százalék, augusztusban 9,9 százalék volt a tizenkét havi brit infláció. Az októberben mért ütem a legmagasabb azóta, hogy az éves infláció havi rendszerességű mérése a jelenlegi módszertannal 1997 januárjában megkezdődött. 

A modellezéssel még korábbra visszaszámolt adatok alapján legutóbb 41 éve, 1981 októberében volt ennél magasabb az éves brit infláció 11,2 százalékos ütemmel. 

A statisztikai hivatal szerint a háztartási földgáz ára októberben kilowattóránként 7,8 pennyről 10,3 pennyre, az áramszolgáltatásé 27,2 pennyről 34 pennyre emelkedett. A múlt hónapban életbe lépett árkorlát nélkül a háztartási földgáz egységára 14,8 pennyre, az elektromos áramé 51,9 pennyre emelkedett volna – ismertette a távirati iroda.

Borítókép: Dolgozó alkalmazott az Amazon online kiskereskedelmi óriáscég csomagválogató hangárjában (Fotó: Europress/AFP)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.