Visszaszorulóban az ingatlanpiaci befektetések, míg a pénzpiaciak felfutnak

A még nem oly régen befektetési slágerterméknek számító ingatlanok egyre kevésbé hozzák a tőlük megszokott központi szerepet: az elmúlt időszak 25-35 százalékos hozamvisszaesést és tőkekiáramlást hozott, aminek következtében még a legnagyobb ingatlanalapok vagyona sem mutatott érdemi növekedést. De nem csak az ingatlanalapok gyengélkednek, a befektetési céllal vásárolt hazai lakáspiac is erős lassulást mutat: egyre kevesebb az érdeklődő vásárló. Míg az értékpapírok iránt egyre nagyobb az érdeklődés, így az értékük is várhatóan erős emelkedésbe kezd majd.

Magyar Nemzet
2022. 11. 21. 16:34
eladó ház
20210412 Harkány Több eladó hétvégi házak a nyaralótelepen. Fotó: Laufer Lászl Fotó: Laufer László/Dunántúli Napló
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legtöbb ingatlanpiaci szakértő egyetért abban, hogy vége az ingatlanpiaci aranykornak, azaz az állami támogatásokkal stimulált, 2015 és 2021 közötti ingatlanpiaci felívelés a korábbi formájában már szinte egészen biztosan nem fog visszatérni. A befektetési szakemberek szerint ezzel párhuzamosan egyértelműen megmutatkoznak az ingatlanpiacot érintő baljós tendenciák is: egyre többen kivárnak, és/vagy nem akarják tovább növelni az ingatlanpiaci kitettségüket. Ezt pedig csak tovább nehezíti a globálisan elszálló infláció és egekbe szökő energiaárak miatt szinte alig kigazdálkodható vagy tovább hárítható üzemeltetési költségszint növekedés – vélik az InwestMentors vezető elemzői.

– Mi, magyarok, mindig is szerettük az ingatlanpiaci befektetéseket. Ezt jelzi az is, hogy a felnőtt lakosság 91 százaléka saját tulajdonú ingatlanban él, 19 százaléka pedig többet is birtokol. A legtöbb szülő ráadásul még mindig úgy gondolja, hogy akkor indítja el sikeresen a gyerekét az életben, ha lakáskulcsot ad neki, nem pedig részvénypakettet – mutatott rá Tátrai Csaba, az InwestMentors vezető munkatársa.


Az ingatlanpiac alakulásával szemben azonban teljesen más tendencia érzékelhető a pénzpiacokon. Ha valaki ugyanis hajlandó volt az elmúlt időszakban együtt élni az árfolyam ingadozással, akkor az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb vállalatainak teljesítményét tükröző S&P 500 indexszel az elmúlt harminc évben átlagosan évi 9,1 százalékot is elérhetett dollárban, de ugyanezzel a befektetési logikával a német DAX indexnél is csaknem 11 százalékot nyerhetett. Egyszerűen fogalmazva: amíg az ingatlanpiac túl volt értékelve, addig az értékpapír piacot meglehetősen alulkalibrálták. Mindez pedig azt jelenti, hogy akik hajlandóak a leszállni a „döglött lóról”, szerencsés esetben akár kilenc-tíz évente meg is duplázhatják a befektetésünk értékét.

Még mindig sokan gondolják úgy, hogy csak hatalmas tőkével lehet nekivágni a befektetéseknek, pedig akár néhány tízezer forinttal is növelhető havonta a befektetésünk nagysága, ami pedig a kamatos kamattal számolva hatalmas különbséget jelenthet, akár néhány éves időtávon is.

Arról nem is beszélve, hogy a forintnál jóval értékállóbb devizában is számos kedvező vásárlási lehetőséget kínál a mostani piaci környezet, hiszen a nemzetközi kamatemelések miatt az eszközárak év eleje óta folyamatos korrekcióban vannak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Dunántúli Napló/Laufer László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.