Januárban megszűnik a hiteltörlesztési moratórium

Új intézkedések nyújtanak segítséget az adósoknak – ismertette a gazdaságfejlesztési miniszter.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 13. 12:41
NAGY Márton
Budapest, 2022. október 14. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Vidék Konferencia 2022 címû rendezvényén az Akadémia Klubban 2022. október 14-én. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kormány nem hosszabbítja meg a fizetési moratórium év végével lejáró hatályát – jelentette be keddi közleményében Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. Az egyre nagyobb számban kilépő ügyfelek miatt 2022 augusztusára már csak a vállalati hitelek mindössze egy százalékát, a lakossági hiteleknek pedig csak három százalékát érintette a célzott fizetési moratórium, és azóta ez szám tovább csökkent.

Nagy Márton ismertette: a kamatstop – amely 350 ezer családot és 60 ezer vállalkozást érint – már megfelelő védelemmel szolgál, így a fizetési moratórium fenntartása nem indokolt.

A gazdaságfejlesztési miniszter jelezte azt is, hogy a döntésnél szem előtt tartották a lakosság és a vállalkozások védelmét, valamint a szankciók miatt kialakult gazdasági és inflációs helyzetet is.

Ezért a kormány jogszabályban garantálja, hogy a szóban forgó intézkedés kivezetése ellenére a havi törlesztőrészlet 2023 januárjától ne emelkedhessen a moratórium során felhalmozódó kamatok és díjak miatt. 

A kabinet rögzítette azt is, hogy a tartozás visszafizetése a futamidő meghosszabbításával valósulhat meg. Közleményében a miniszter kitért a tizenegy elemből álló akciótervre is, amely lényegében védelmi vonalat jelent a szankciók hatásai ellen.

– Támogatjuk az energiaintenzív vállalkozásokat, gyármentő programot hirdettünk, rendkívül kedvezményes hiteleket biztosítunk a Széchenyi-kártya-programon keresztül, továbbá a kis- és közepes cégekre is kiterjesztettük a kamatstopot. A családokat pedig a rezsicsökkentés, a lakossági kamatstop, az élelmiszerárstop és a diákhitelekre is életbe léptetett kamatstop védi – sorolta Nagy Márton.

A miniszter a felidézte: a koronavírus-világjárvány negatív gazdasági hatásainak mérséklésére a kormány számos intézkedést hozott a háztartások és a vállalkozások megvédéséért, terheik csökkentésért. Az első ilyen lépések egyike volt az átmeneti fizetési moratórium 2020. márciusi bevezetése, amely valamennyi lakossági és a vállalati ügyfélre vonatkozott – ismertette a távirati iroda. 

A moratóriumot a kormány kezdetben 2020 vége helyett előbb 2021 júniusa, majd októbere végéig hosszabbította meg. A járványhelyzet gazdasági hatásainak enyhülésével párhuzamosan, 2021. novembertől a törlesztési moratórium célzottan, már csak egyes kiemelten sérülékeny társadalmi csoportoknak, valamint pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozásoknak maradt fenn.

Idetartoznak a nyugdíjasok, a gyermeket váró és nevelő adósok, a közfoglalkoztatottak, valamint azok, akiknek a járvány következményeként csökkent a jövedelmük. Továbbá azok a cégek, melyeknek az árbevételük legalább 25 százalékkal csökkent az előző évhez képest. Az érintetteknek nyilatkozniuk kellett rászorultságuk indokoltságáról – emlékeztetett közleményében a gazdaságfejlesztési miniszter.

 

Borítókép: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (Fotó: MTI/Soós Lajos)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.