Kedvező hitel állami támogatással

Mintegy 5900 milliárd forint kedvezményes finanszírozási forráshoz jutottak hozzá a hazai kis- és középvállalkozások 2002 óta a Széchenyi-kártya-program segítségével. Az új és rendkívül kedvezményes hitelkonstrukciók a jövőben is hozzájárulhatnak a cégek, és így az egész gazdaság támogatásához.

2022. 12. 31. 6:45
20200202 Budapest Pékség a Városmajor utcában Fotó: Éberling András (EA) Magyar Nemzet Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kormány több alkalommal felhívta arra a figyelmet, hogy az elhibázott brüsszeli szankciók rekordmagas inflációt és a finanszírozási környezet jelentős romlását okozták. A gazdasági recesszió elkerüléséhez, a növekedés fenntartásához viszont kigazdálkodható hitelekre is szükségük van a cégeknek, különösen a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak. A kormány ezért támogatja a Széchenyi-kártya-programot is. 

A szóban forgó kezdeményezés 2002-ben indult útjára, melynek eredményeként a mai napig 603 ezer hitelkérelmet fogadtak be, és csaknem 433 ezer ügylet jött létre. 

Mindennek köszönhetően 5900 milliárd forint kedvezményes finanszírozási forráshoz jutottak a hazai kis- és közepes cégek.

A termékek népszerűségét mutatja, hogy a múlt évhez képest az idén több mint negyven százalékkal nőtt a szerződéskötések száma, és mintegy nyolcvan százalékkal az állománykihelyezés összege.

Miután a kedvezőtlen nemzetközi környezet drasztikus mértékben drágította a hiteleket, a népszerű program további lendületet vehet az új konstrukcióinak köszönhetően. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter jelentette be a minap, hogy már december 23-án elstartolt a Széchenyi-kártya-program MAX+. Ennek részeként – az állami támogatásnak köszönhetően – rendkívül kedvező, egységesen nettó ötszázalékos fix kamat mellett biztosítanak hiteleket a cégeknek. A kormány ráadásul 2022-höz képest duplájára emelte a program forrásait, így 2023-ban 290 milliárd forintnyi költségvetési támogatás áll rendelkezésre. Az összeg megemelését még Orbán Viktor kormányfő jelentette be november végén, a Kavosz Zrt. jubileumi eseményén, miután húszéves lett a Széchenyi-kártya-program. 

A miniszterelnök hangsúlyozta: nagy külföldi cégek mellett mindig kell lennie széles, erős, biztos lábakon álló magyar vállalkozói rétegnek is.

A cégek beruházási elképzeléseinek megvalósítását a MAX+ program részeként hat hitelprogram segíti. Fontos az is, hogy a Széchenyi beruházási hitel maximálisan igényelhető összege ötszázmillió forintra emelkedett, a különösen nehéz gazdasági helyzetben lévő turisztikai ágazatban működő vállalkozásoknak pedig új Széchenyi turisztikai kártya folyószámlahitelt vezettek be, háromszázmillió forint maximális keretösszeggel.

A Széchenyi-kártya-program MAX+ hiteltermékei a következők: folyószámlahitel a napi működési költségek biztosításához, turisztikai kártya a turisztikai szektor vállalkozásainak, likviditási hitel a forgóeszközök beszerzéséhez és beruházási hitel az energiahatékonyság javítását, valamint technológiaváltást segítő zöldberuházási célok megvalósítására. A mikrohitel továbbra is lehetőséget biztosít a legkisebb, akár kezdő mikro- és kisvállalkozások beruházási céljainak létrehozására, az Agrárberuházási hitel MAX+ pedig elősegíti az agrárvállalkozások fejlesztési elképzeléseinek megszületését.

– A hiteleket a vállalkozások mindenkori igényeihez igazítjuk, emiatt is tudta a Széchenyi-kártya-program békében és válságban is biztosítani azt, hogy hiteles, bizalmi programként működjön és egyben válságálló lehessen – mondta korábban lapunknak Krisán László, a programot koordináló Kavosz Zrt. vezérigazgatója. Jelezte azt is, hogy a termékpaletta mára teljes, az elérhető konstrukciók lefedik a vállalkozók minden típusú hiteligényét, legyen szó akár beruházási, akár likviditási igényekről. 

– Minden támogatott hiteltípusunk kamata ráadásul fix a teljes futamidő alatt, amely kiszámíthatóságot jelent a mostani bizonytalan körülmények között is – tette hozzá.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Éberling András)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.