időjárás 1°C Dorottya , Dóra 2023. február 6.
logo

Megerősítették: négy százalékkal nőtt a GDP a harmadik negyedévben

Magyar Nemzet
2022.12.01. 09:17 2022.12.01. 11:39
Megerősítették: négy százalékkal nőtt a GDP a harmadik negyedévben

A magyar gazdaság éves alapon még kiemelkedően teljesített az Európai Unióban. A GDP harmadik negyedévi megtorpanásához ugyanakkor erőteljesen hozzájárult a mezőgazdaság, amelynek éves teljesítménye csaknem negyven százalékkal csökkent a súlyos aszályhelyzet következtében.

A második becsléssel a KSH megerősítette az első becslés eredményeit, azaz a GDP a harmadik negyedévben éves alapon 4 százalékkal bővült, míg negyedéves alapon 0,4 százalékkal mérséklődött. Ez az adat az előzetes várakozásoknál kedvezőtlenebb – értékelte a Magyar Nemzetnek a III. negyedévi, második becslés alapján számított GDP-adatot Regős Gábor. A Makronóm Intézet szakmai vezetője hozzátette, az adat európai uniós összehasonlítása ellentmondásos képet mutat:

míg az éves alapú bővülés kiemelkedően kedvező, a negyedéves változással a rangsor hátsó részében vagyunk.

A részletes adatokból az is kiderült, hogy a növekedés lassulásához jókora mértékben járult hozzá a mezőgazdaság eredménye. Ezt nem csak az energiaválság, hanem az aszály miatti nagyon rossz terméseredmények is befolyásoltak. A beruházási aktivitás még kitartott a vizsgált időszakban.

A termelési oldalon az ipar teljesítménye 9,6, ezen belül a feldolgozóiparé 10,6 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest.  Az építőipar hozzáadott értéke 1,8 százalékkal nőtt, a mezőgazdaságé a nyári súlyos aszály következtében 39,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához mérten.

– Negyedéves összehasonlításban az ipar felfelé, míg a mezőgazdaság és a szolgáltatások lefelé húzták a volumenindexet, a feldolgozóipar hatása pedig semleges volt. Ez egyben azt is jelenti, hogy a negatív meglepetés leginkább a szolgáltatásokhoz köthető, a jelek szerint a szolgáltató ágazat szenvedi meg egyelőre nagyobb mértékben az energiaválságot, így ebben az ágazatban is szükség lehet kormányzati segítségre – mutatott rá Regős Gábor.

Dinamikus maradhat az éves növekedés

A Markonóm Intézet várakozásai szerint az energiaválság miatt a GDP mértéke a következő negyedévben tovább mérséklődik.

A gazdasági teljesítmény éves bővülése 4,7 százalék körül alakulhat, azaz az év végi lassulás ellenére is dinamikus marad az éves növekedés.

Regős Gábor kiemelte, hogy a jövő évi gazdasági teljesítményt jelenleg rengeteg kérdőjel övezi. A legfontosabb ezek közül az energiaárak alakulása, illetve az, hogy ennek hatásai mennyire terhelik meg a háztartások pénztárcáját és a vállalatok hogyan tudják túlélni a mostani nehéz helyzetet.

A 2023-as év egészét tekintve a magyar gazdaság szerencsés esetben kismértékű növekedést érhet el, ugyanakkor várakozásaink szerint már az idei IV. negyedévben eléri hazánkat a technikai recesszió

– jelezte Regős Gábor.

Borítókép: az aszály miatti rossz terméseredmények negatív irányba befolyásolták a harmadik negyedéves adatot (Fotó: Németh András Péter/Szabad Föld)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.