Fordulóponthoz ért a gazdaság

Már látni a kedvezőbb előjeleket a gazdaságban, még ha ezt jelenleg nem is érzékeli közvetlenül minden cég – mondta lapunknak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Parragh László kifejtette, mivel már pusztán az uniós megállapodás ténye kedvező hatást tett a forint árfolyamára, a magyar fizetőeszköz a jövőben tovább erősödhet. A kamara vezetője kedvezőnek nevezte, hogy a kezdeti pánik után a cégek döntő része egyre inkább alkalmazkodik a magas energiaárakhoz, és olyan úton indult el, amely minden bizonnyal fenntarthatóvá teszi a működését.

2023. 01. 10. 6:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Talán meglepő lesz, amit mondok, de az idei év várhatóan könnyebb lesz, mint az elmúlt esztendő, amely valóban nagy nehézségek elé állította az országot – mondta lapunknak Parragh László, akit a 2023-as gazdasági kilátásokról kérdeztünk. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke meg is indokolta az optimizmusát.

Kedvező előjeleket mutat a gazdaság

– Van egy régi mondás, miszerint ami nem tesz tönkre, az megerősít. A gazdaság fordulóponthoz érkezett. Már látni a kedvezőbb előjeleket, még ha ezt jelenleg nem is érzékeli közvetlenül minden cég. Ha például az infláció alakulását elemezzük, akkor megállapítható, hogy lassan elérjük a csúcspontot. Ez egy-két hónap múlva következhet be, amelyben nyilván a bázishatások is szerepet játszanak, de a tény attól még tény – magyarázta a kamara első embere.

Parragh László kitért az energiaárakra is, szerinte a kezdeti pánik után egyre inkább erősödik az alkalmazkodás. – A cégek döntő része olyan úton indult el, amely minden bizonnyal fenntarthatóvá teszi a működését. Ezzel azoknak, akik ezt az utat választották, kezelhetővé vált a kihívás, amely ősszel jelent meg és még hosszú ideig velünk lesz – mondta. 

Szintén kedvezőnek nevezte, hogy a forint árfolyamánál nagyon erőteljes stabilizálódás látható. Azt viszont nem lehet előre megmondani, hogy ez meddig lesz így. Ezzel együtt minden esély megvan arra, hogy tartós legyen.

– A forint erősödésében nagy szerepet játszott, hogy sikerült megegyezni a Magyarországnak járó európai uniós támogatásokról. Már pusztán a megállapodás ténye kedvező hatást ért el, holott tényleges tranzakciók valójában még nem is történtek. Ebből levonható az a következtetés, hogy a forint a jövőben tovább erősödhet – vélekedett a kamara elnöke.

Parragh László jelezte azt is, hogy nagy eséllyel elkerüli az ország a recessziós pályát, és fenntartható marad a gazdaság növekedése. – Azt nem érdemes még fejtegetni, hogy milyen ütemű bővülés érhető el, de a visszaesés minden bizonnyal elkerülhető lesz – fogalmazott.

Akadály a magas alapkamat

– A következő nagy feladatot, kihívást a kamatoldalon érzékelem. A gazdasági növekedésnek és fenntarthatóságnak a legnagyobb akadálya most a válságzónákra jellemző magas alapkamat, amely jelenleg tizenhárom százalék. Ennek negatív hatása leginkább beruházási oldalon mutatkozik meg, amely közvetlenül az építőiparra hat leginkább, ahogy ez már a visszaeső megrendelésszámon is látszik. Megítélésem szerint ez a kamatszint egyre kevésbé indokolt – hangsúlyozta.

Szerinte már most érdemes olyan lépéseket megfontolni, amelyek elvezetnek a kiszámítható kamatcsökkentéshez. Ezzel lehet megtámogatni azokat a pozitív folyamatokat, amelyeket fentebb felsorolt.

Az MKIK elnöke beszélt arról is, miszerint lassan meg kell tervezni az árstopok kivezetését, amely egy gazdaságpolitikai feladat. – Ehhez kezdenek összeállni a szükséges feltételek. Ilyen az infláció és a forint árfolyamának a kedvező alakulása, de ide sorolható a növekedés és a fogyasztás visszaesése is. Ez mind abba az irányba mutat, hogy újra kell gondolni az ársapkák fenntartását – mondta.

Az MKIK elnöke szerint reális az esély a gazdaság növekedésének fenntartására
Fotó: Havran Zoltán

Mentsvár a Széchenyi-kártya

Parragh László kiemelte, a kormány akciótervének több elemét azonban mindenképpen érdemes tovább működtetni. Ilyen például az energiaintenzív kis- és közepes cégek, illetve a turisztika területén működő vállalkozások támogatása, vagy éppen a Széchenyi-kártya-program.

– A Széchenyi-kártya kedvező hitelkonstrukciói sok vállalkozásnak az utolsó mentsvárat jelentik, más úton ugyanis nem juthatnak támogatott hitelhez. A kereskedelmi bankok jelenleg olyan kondíciókat követelnek meg, amelyeknek nagyon nehéz megfelelni. Ez is azt mutatja, hogy lépnie kellene a Magyar Nemzeti Banknak. Akkor kell átmenni a folyón, ha odaértünk. Most pedig már látjuk a folyó partját – tette hozzá az elnök.

Borítókép: Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke (Fotó: Fejér Megyei Hírlap/Fehér Gábor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.