Indul az új agrártámogatási rendszer

Gyökeres változásokra számíthatnak idén az agrártámogatásokat igénylő termelők. A gazdáknak nem sok idejük maradt felkészülni az alapjaiban megreformált támogatási rendszerre, áprilisban ugyanis már az új szabályok alapján kell benyújtaniuk az egységes kérelmeket. Tudatos tervezéssel azonban a korábbinál nagyobb összegű forráshoz juthatnak a termelők.

2023. 01. 01. 11:00
null
20221129 Mezőgazdaság Őszi munka a földeken Illusztráció Fotó: Kurucz Árpád CZ Magyar Nemzet MN A képen: traktor föld termőföld Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdálkodóknak néhány hónapjuk maradt arra, hogy felkészüljenek az új agrártámogatási rendszerre, hiszen áprilisban eljön az egységes kérelmek benyújtásának ideje. Ez lesz az első olyan alkalom, amikor a teljesen megújult közös agrárpolitika alapján kell a közvetlen támogatásokat igényelniük. Az Európai Bizottság az úgynevezett zöldstratégiában megfogalmazottakhoz igazodva szinte alapjaitól átalakította az agrártámogatások feltételeit. A vezérelv az, hogy nincs „ingyenpénz”, minden eurócent agrártámogatásnak a mezőgazdaság mellett a környezet fenntarthatóságát is szolgálnia kell. 

Az új rendszer azonban nem csak szigorításokat tartalmaz: azok a termelők, akik tudatosan tervezik meg a támogatási csomagjukat, az előző ciklusnál elért összegnél nagyobb forráshoz juthatnak. A rendszer legószerűen épül fel, vagyis a gazdálkodók, mint egy svédasztalos vacsorán, maguk válogathatják ki az elérhető forrás elemeit.

Az alaptámogatás összege hektáronként 147 euró lesz, a kisebb gazdaságok azonban további összegre számíthatnak. A tíz hektár alatti termelők hektáronként további nyolcvan euróhoz juthatnak, a 150 hektáros birtokméretig pedig hektáronként negyven euró jár majd. Többlettámogatást kapnak a fiatal gazdák is, valamint kibővített kerettel folytatódik az agrár-környezetgazdálkodási és az ökológiai termelést célzó program is. 

A termelők az agrár-ökológiai alapelemek közül választva tovább növelhetik ezt az összeget, így például a forgatás nélküli talajművelésért, a vízőr alkalmazásáért is plusztámogatás jár. Ezek önkéntes elemek, így mindenki úgy állíthatja össze a saját támogatási csomagját, hogy az adott terület, gazdaság tulajdonságaihoz a legjobban illeszkedjenek a vállalt elemek.

A területalapú támogatások mellett számos termeléshez kötött juttatás marad meg a következő években, az étkezési burgonya azonban az európai uniós jogszabályok miatt kiesett a támogatható termények köréből. Ezen jogcímekre összességében szintén 363 milliárd forintot különített el a kormány.

A kettes pillérrel, vagyis a vidékfejlesztési forrásokban is nagyobb hangsúlyt kapnak a zöldcélok, de a kormányzat elvárásainak eleget téve a gazdaságfejlesztés lesz a középpontban. 

Ez utóbbi célra mintegy 1500 milliárd forintot különített el az agrártárca, a következő időszakban pedig összesen 21 pályázat jelenik majd meg ezen a területen. 

Új elemként jelennek meg a generációváltást segítő felhívások, valamint a díszkertészek is számíthatnak az ágazatnak célzott pályázat meghirdetésére. Az úgynevezett zöldintézkedésekre mintegy ezermilliárd forint fordítható a következő években. A tervek szerint ezen a területen összesen 22 pályázat jelenik majd meg, számos erdészeti, állatjóléti, valamint környezet- és klímavédelmi felhívás készül. A klasszikus értelemben vett vidékfejlesztést 285 milliárd forint szolgálja, összesen 17 intézkedéssel.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.