Jelentős a verseny a hazai közbeszerzési piacon

Tavaly is jelentős forrásokat juttattak a közbeszerzések a magyar gazdaságba.

Magyar Nemzet
2023. 01. 12. 15:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 4590 milliárd forint értékben folytattak le eredményes közbeszerzéseket a magyarországi ajánlatkérők az elmúlt évben, ami közel 370 milliárd forinttal haladja meg a 2021-es adatokat. A hazai foglalkoztatás gerincét adó kis- és középvállalkozások több mint 2300 milliárd forint értékben nyertek el tendereket. Az ajánlatok átlagos száma 6,6 darab volt, ami jól szemlélteti, hogy jelentős a verseny a hazai közbeszerzések terén – közölte a Közbeszerzési Hatóság. A szervezet gyorsjelentése rámutat, hogy a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is jelentős forrásokat juttattak 2022-ben a közbeszerzések a magyar gazdaságba.

Sőt, a lefolytatott közbeszerzési eljárások összértéke minden eddigi rekordot megdöntött 2022-ben.

Közbeszerzés: vezetnek az építési beruházások

A korábbi évekhez hasonlóan tavaly továbbra is az építési beruházás bizonyult a legjelentősebb kategóriának, ugyanis a közbeszerzési eljárások 37,7 százalékát, értékének pedig 58,9 százalékát tették ki. Az eljárások számának körülbelül egyharmadát, érték szerint pedig ötödét az árubeszerzések jelentették, míg a közbeszerzések további 29,5 százalékát, érték szerint pedig szintén 21,1 százalékát a szolgáltatás-megrendelések adták, akárcsak 2021-ben. Fontos megjegyezni, hogy az építési beruházásokhoz kapcsolódó közbeszerzések a korábbi növekvő tendenciához képest 2022-ben már stagnálást mutattak az előző évhez viszonyítva, mind az eljárások számát, mind pedig az értékét tekintve.

A korábbi években mért adatokat meghaladva, 2022-ben a Közbeszerzési Hatóság összesen 28 704 hirdetményt dolgozott fel, emellett rekordszámban adott ki hiánypótlási felhívásokat, összesen 27 928 alkalommal.

Forrás: Közbeszerzési Hatóság

Jelentős a kis- és középvállalkozások szerepe

Tavaly minden eredményesen lefolytatott száz közbeszerzési eljárásból 84-et a kis- és középvállalkozások (kkv) nyertek, ami közel ugyanannyi, mint a korábbi évben. 

Ezek összértéke pedig elérte a 2301 milliárd forintot, ami azt jelenti, hogy minden közbeszerzésben elköltött száz forintból ötven forintot a kkv-k vittek el, tehát a 2022. évi közbeszerzések összértékének feléhez kapcsolódott nyertes kkv.

„A bizonytalanná váló nemzetközi és hazai gazdasági környezet ellenére tavaly erős maradt a közbeszerzési piac. Ez kiemelt jelentőségű a nemzetgazdaság teljesítményét nézve, hiszen így a magyar cégekhez több ezermilliárd forintnyi megbízás áramlott, ami erős támaszt jelent ezekben az években. A piac szerkezetét tekintve örömteli, hogy továbbra is jelentős a hazai tulajdonú kis- és középvállalkozások szerepe a közbeszerzésekben, mert ezek a cégek több ezer magyar családnak biztosítják a megélhetést” – hívta fel a figyelmet Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

Kevesebb a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás

A közbeszerzési piacon fennálló versenyhelyzet fontos mérőszáma a hirdetmény nélküli tárgyalásos (HNT) eljárások alakulása. Az ilyen típusú eljárások száma évek óta egyre kevesebb: 2022-ben a megindított HNT-k száma mindössze 208 volt, szemben a 2021. évi 260 eljárással.

Azt, hogy továbbra is jelentős a verseny a hazai közbeszerzések terén, alátámasztja az egyajánlatos eljárások számának alakulása, valamint az egy eljárásra jutó ajánlatok átlagos száma is. Tavaly átlagosan 6,6 ajánlat jutott egy közbeszerzési eljárásra, azaz egy eljárás esetén mintegy hét ajánlatból kell kiválasztani a legjobbat.

Forrás: Közbeszerzési Hatóság

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.