Hódít a bio Európa-szerte

Folytatódott a biotermelés növekedése Európában. Egy napokban nyilvánosságra hozott jelentés szerint 2021-ben mintegy 17,8 millió hektáron folyt ökológiai gazdálkodás a kontinensen, a biotermékek árbevétele pedig elérte az 54,5 milliárd eurót.

2023. 02. 16. 11:15
null
20220913 Pusztaszer A pusztaszeri Bio Pipacs tanya, számos családot lát el biozöldségekkel és házi receptekkel. Fotó: Kállai Márton KM Szabad Föld Képen: Bio ültetvény a Pipacs tanyán Fotó: Kállai Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre nagyobb teret kap a biogazdálkodás az Európai Unióban. A legfrissebb adatokat bemutató The World of Organic Agriculture című statisztikai évkönyv szerint Európában mintegy nyolcszázezer hektárral nőtt egy év alatt az ökológiai termelésbe vont terület nagysága, így összesen 17,8 millió hektáron gazdálkodnak a termelők környezetkímélő módszerekkel, ebből 15,6 millió hektár az Európai Unió területére koncentrálódik. 

A legtöbb biofarm továbbra is Franciaországban található, ahol mintegy 2,8 millió hektárt ért el a biotermelésbe vont terület nagysága. A rangsorban Spanyolország a második, mintegy 2,6 millió hektárral, Olaszország a harmadik helyen szerepel, 2,2 millió hektárral.

Az egyes országok teljes termőterületére vetítve Liechtensteinben a legnagyobb a biofarmok aránya, ahol a termőföldek 40,2 százalékán folyik ökológiai gazdálkodás. Az Európai Unión belül Ausztria jár az élen, ahol a mezőgazdasági területek 26,5 százalékát érinti ez a termelési forma. Az EU átlagát tekintve ez az arány 9,6 százalék.
A biogazdálkodással együtt a termékek iránti kereslet is folyamatosan nő. 

A már említett évkönyvben szereplő eredmények szerint 2021-ben a biotermékek árbevétele Európában elérte az 54,5 milliárd eurót. Bár 2021-ben mintegy 3,8 százalékkal nőtt a biotermékek forgalma, a növekedés üteme lassult az előző évekhez képest. Egyedül Luxemburgban és Észtországban értek el két számjegyű növekedést az eladások.

A biogazdálkodásból származó áruknak Németországban volt a legnagyobb piacuk, ahol 2021-ben mintegy 15,9 milliárd eurót költöttek biotermékekre a vásárlók. Egy átlagos európai uniós fogyasztó egyébként összesen 104,3 euró értékben vásárolt valamilyen biogazdálkodásból származó árut, míg egész Európát tekintve ez az összeg 65,7 euró volt. Ez azt jelenti, hogy 2012-höz képest megduplázódott az egy főre jutó organikus élelmiszerre szánt összeg. 

A legtöbbet egyébként a svájci és a dán fogyasztók költöttek erre a célra. Svájcban az egy főre jutó kiadás 425 euró volt, míg Dániában éves szinten átlagosan 384 euró értékben vásároltak biotermékeket a fogyasztók. 

Mindez nem véletlen, hiszen Európában arányait tekintve Dániában a legmagasabb a biotermékek aránya az élelmiszerpiacon: a teljes kínálat mintegy 13 százaléka.
Az elmúlt években hazánkban is jelentősen bővültek az ökológiai gazdálkodásba vont területek. Ahogyan arról lapunk korábban beszámolt, a biofarmok nagysága 2010 és 2021 között 130 százalékkal növekedett, megközelíti a háromszázezer hektárt. Az elérhető támogatásoknak köszönhetően az előttünk álló években további növekedésre lehet számítani.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Szabad Föld/Kállai Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.