Így ütne vissza az unió tizedik szankciós csomagja + videó

Európának és Magyarországnak az atomenergia életbevágó, miközben Oroszország energiaexportból befolyó bevételének csak pár százaléka származik a fűtőelemek értékesítéséből. Ez azt jelenti, hogy az atomenergia szankcionálása nem Oroszországnak, hanem Európának fájna – hangsúlyozta Tóth Máté energiajogász.

Magyar Nemzet
2023. 02. 13. 7:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brüsszel már a tizedik szankciós csomagot tervezi. Adódik a kérdés: mit jelent ez Magyarországnak? Tóth Máté energiajogász Facebook-bejegyzésében adta meg erre a választ.

– Az Európai Bizottság most az atomenergia szankcionálására készül. A nukleáris együttműködések tiltása azonban életveszélyes lenne Magyarországnak – mondta a szakértő.

Magyarország villamosenergia-termelésének a negyvenöt százalékát a paksi atomerőmű adja. Ekkora mennyiséget nem tudunk mással pótolni.

– Egyébként egész Európa ebben a cipőben jár. Az Európai Unió villamosenergia-termelésének a huszonhat százalékát szintén atomerőművek adják. Európának és Magyarországnak tehát az atomenergia életbevágó, miközben Oroszország energiaexportból befolyó bevételének csak pár százaléka származik a fűtőelemek értékesítéséből – magyarázta Tóth Máté. Ennek kapcsán kiemelte: könnyű tehát megítélni, hogy vajon kinek fájna az új szankció.

Az energiajogász felhívta a figyelmet arra is, hogy a villamos energia ráadásul nem is tárolható, ezért sem mindegy, hogy egy ekkora szelet kiesik-e a termelésből.

– Az áramot nem tudjuk készletezni, mint az olajat vagy a gázt, vagyis nem tudjuk elsimítani egy ilyen brüsszeli szankció hatását. Az tehát még nagyobb pusztítást okozna, mint az olaj szankcionálása vagy a gázársapka – ismertette a szakértő.

 

Jelezte azt is, hogy valójában három típusú termelést lehet megkülönböztetni. Idetartoznak a megújulók, mint a szél, a nap. Ezek zöldek, de hullámozva termelnek. A másik kettő az ezt ellensúlyozó gyorsindítású, tipikusan földgázos erőművek, és végül az energiaellátás gerince, a stabil, olcsó, tervezhető zsinórvillanyt biztosító atomerőművek. Egy ország ellátásához mindháromra szükség van. Így ahhoz, hogy több megújulónk legyen, a másik két típusnak is biztosítottnak kell lennie. Márpedig Magyarország naperőművi termelésben osztályelső az Európai Unióban.

Tóth Máté hangsúlyozta, hogy az atomerőművekben a technológia sem helyettesíthető. 

Amikor Csehország beszállítót és technológiát akart váltani az oroszok helyett az amerikaiakkal szerződve, a fél ország sötétségbe borult. Így végül vissza is álltak a korábbi rendre.

– Legyünk őszinték! A szankciós politika eddigi mérlege egyébként sem jogosít fel senkit semmilyen, az atomenergiát sújtó embargó tervezgetésére. Főleg akkor, amikor az oroszoknak a gázeladásból ugyanannyi bevételük volt tavaly, mint korábban, az olajbevételeik pedig egyenesen emelkedtek – nyomatékosította a szakértő.

Az energiajogász összegzésként elmondta: Magyarországnak nem érdeke a nukleáris együttműködések korlátozása, az ellátásbiztonságunk nem dobható oda ideológiai céloknak. Akkor sem, ha azt újabb szankció keretében kísérli meg Brüsszel.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Wojciech Pacewicz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.